Nyhet

Dette er «oppfølgeren» til superstoffet grafén

Kan bli en enda mer aktuell arvtaker til silisium.

Den silisiumbaserte transistorteknologien begynner å nærme seg den fysiske endestasjonen, og i den forbindelse er det først og fremst det karbonbaserte «superstoffet» grafén som har fremstått som den mest prominente arvtaker-kandiaten.

Grafén har unike strømledende egenskaper, i tillegg til å være flere hundre ganger sterkere enn stål. Stoffet har likevel den store ulempen at det er vanskelig å anvende i praksis, da materialet kun er ett atom tykt, noe som gjør det skjørt og vrient å benytte i produksjon.

Nå har det imidlertid dukket opp en ny, sterk konkurrent til grafén som byr på mange av de samme lovende kvalitetene, men samtidig kan bli vesentlig enklere å håndtere.

Tredimensjonal form

Stoffet heter «kadmium-arsenid» og ble oppdaget av en gruppe forskere fra blant annet det kjente Stanford-universitet i California.

Det spesielle med kadmium-arsenid er ifølge forskerne at det har elektroniske egenskaper som tilsvarer dem man finner i det todimensjonale stoffet grafén, men med den betydningsfulle forskjellen at det har en tredimensjonal form.

Det gjør stoffet langt mer hardført og motstanddyktig mot ytre påkjenninger, noe som potensielt gjør det mye mer overkommelig å bruke i utviklingen av for eksempel transistorer og andre elektroniske komponenter.

Oppdages av stadig flere

Ifølge forskerne er ringvirkningene av oppdagelsen allerede påtakelige, noe som kan gi fortgang i den praktiske anvendelsen av stoffet.

– Flere og flere mennesker anerkjenner nå potensialet som ligger i vitenskapen rundt dette spesifikke materialet. Denne økende interessen vil føre til raskere fremskritt når det gjelder å utforske bruksområdene til stoffet i funksjonelle apparater, uttalte lederen for forskningsprosjektet Yulin Chen.

Noe tidshorisont for når vi eventuelt får se kadmium-arsenid i aksjon er ikke angitt, men med den tilsynelatende store begeistringen i forskningsmiljøene er det ikke sikkert det er lenge til det dukker opp noen eksperimentelle kretser med stoffet.

For mer omfattende, vitenskapelige detaljer om stoffet og dets egenskaper kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet hos magasinet Nature (krever betaling).

I mellomtiden gjøres det også fremskritt med grafén: Samsung skal visstnok ha stått bak et nytt gjennombrudd »

Les også
Forskere brukte papirark som «RAM-brikke»
Les også
Superstoffet grafén kan være nærmere enn du tror
Les også
«Vidundermaterialet» grafén er ikke langt unna
Les også
Har laget ekstra rask brikke av «vidunderstoffet» grafén
annonse