Til hovedinnhold

VPN-tjeneste legger ned i frykt for overvåkning

Nå har NSA-nervøsiteten nådd VPN-tjenestene.

Shutterstock

Flere Internett-tjenester har allerede takket for seg etter at Edward Snowden avslørte den omfattende NSA-overvåkningen. I august meddelte eieren av den krypterte e-posttjenesten Lavabit at han ble presset av myndighetene til å stenge virksomheten, og rett etterpå la også det store juss-relaterte diskusjonsnettstedet Groklaw ned i frykt for overvåkning.

Blant aktørene som derimot har tjent på denne frykten er de såkalte VPN-tjenestene, som lar brukere surfere tryggere ved å simulere private, lukkede nettverk.

– Umulig å følge loven

Tydeligvis kan heller ikke disse føle seg trygge, for nå melder nettstedet Ars Technica at NSA-frykten også har ført til nedleggelse av nettopp en VPN-tjeneste, nemlig CryptoSeal.

CryptoSeal er et ungt selskap som ble startet i januar i år, og som tilbyr VPN-tjenester for både bedrifter og forbrukere. Det er visstnok kun forbrukeravdelingen som nå stenges.

Ifølge CryptoSeals egen kunngjørelse er årsaken til nedleggelsen at selskapet finner det umulig å følge den amerikanske lovgivningen til punkt og prikke og samtidig ivareta personvernet til brukerne.

– Lavabit-saken blir viktig

Selskapet refererer til Lavabit-saken og sier de ikke kan leve med muligheten til å bli tvunget til å gi fra seg krypteringsnøklene, noe de for øvrig anser som «trolig grunnlovsstridig».

CryptoSeals mener utfallet av Lavabit-saken vil sette en svært viktig presedens, og derfor velger altså selskapet å stanse VPN-tjenesten, i alle fall til denne saken er over.

Samtidig forsøker selskapet å finne alternative, tekniske løsninger som gjør det mulig å adlyde loven og beskytte brukerne på samme tid, men de vil ikke oppgi noe tidspunkt for en slik løsning eventuelt vil dukke opp.

Det finnes mange andre VPN-tilbydere å velge mellom: Vi har testet hastigheten på fire av dem (Ekstra) »

(Kilde: Ars Technica)

annonse