Til hovedinnhold

Dette er Boxee Box

Digital underholdning er på ingen måte noe nytt - CD-er og DVD-er har vi da hatt i årtier. Det som har vært mer interessant de siste årene er hvordan vi har gått mer og mer vekk fra fysiske medier i det hele tatt. Nå har vi heller datafiler og streaming-teknologi, enten vi snakker om musikk, film eller bildene fra bryllupet.
I takt med denne utviklingen har det også stadig kommet til nye måter å konsumere digitalt innhold på. For noen år siden var det fullverdige PC-er som måtte til for å kunne se HD-film i stua, mens vi i dag har dedikerte mediespillere som O!Play fra Asus.
Ulempen med de små spillerne kontra en skikkelig PC er at de gjerne har en del begrensninger med tanke på innhold fra nettet. Og det er her Boxee Box prøver å gjøre en bedre jobb, altså ved å gjøre internett og sosiale nettverk mer tilgjengelig.

Startet som mediesenter

Boxee på fem ord: Internettfokusert mediesenter-applikasjon med sosiale nettverk.
Alle som har koblet en PC til TV-en vet at det vanlige grensesnittet ikke egner seg på sofaavstand. Tekst og ikoner blir for smått, og heller ikke alle ønsker å måtte dra med seg mus og tastatur inn i stua. Derfor har det i årevis blitt utviklet spesielle grensesnitt eller mediesenter-applikasjoner, der alt er gjort større og det er mulig å navigere med en fjernkontroll.
Som eksempler på det har vi Windows' eget Media Center, og selvfølgelig den velkjente og åpne XBMC (Xbox Media Center). Og som en avlegger av XBMC hadde Boxee sin begynnelse som en ren mediesenter-applikasjon. Det var den da vi tok en kjapp titt på den i fjor, og det er den fremdeles i dag - et rent mediesenter som kan installeres på Apple TV, Mac OS X, Ubuntu Linux eller Windows.


Vi skal ikke gå dypt inn i Boxee som mediesenter i denne artikkelen, men et par ting må nevnes. Det ene er at det har stor fokus på sosiale medier. Det er støtte for å koble seg mot Facebook, Twitter og Google Buzz direkte - og du kan enkelt sende meldinger om for eksempel filmer eller klipp du ser på.
Det andre er at den er veldig god på nettinnhold. Da mener vi alt fra å automatisk hente coverbilder og informasjon fra IMDb, til å streame nettradio, videoklipp, TV og film direkte. Boxee bruker dessuten apps, som egentlig er skreddersydde grensesnitt der forskjellig webinnhold er tilpasset Boxee-grensesnittet. Og fordi Boxee er bygd på en åpen standard, kan hvem som helst utvikle slike Boxee-apps.

Skreddersydd maskinvare

Boxee Box på fem ord: Søt maskinvare som kjører Boxee.
Boxee Box er resultatet av et samarbeid mellom teamet bak Boxxe og D-Link, som nok er mest kjent for nettverksprodukter. Det de har endt opp med er i bunn og grunn en liten medieavspiller, som det for så vidt finnes mange av på markdedet i dag. Men det er også en viktig forskjell - de fleste konkurrerende spillerne er lagd av maskinvareprodusenter som har snekret til et operativsystem i etterkant. Med Boxee Box har det egentlig gått den andre veien.
Boxee Box DSM-380, som denne modellen egentlig heter, er utstyrt med en Intel Atom CE4100-prosessor @ 1,2 GHz. Denne skal være sterk nok til å spille av materiale i Full-HD, men samtidig gir den ikke fra seg så mye varme.

Ellers er den utstyrt med minnekortleser (SD), 2 x USB, kablet og trådløst nettverk (11n @ 2,4 GHz), HDMI, digital lyd ut (optisk) og analog lyd ut (RCA). Alt i at det du trenger for å koble den til et nettverk, en moderne TV og stereoanlegget.

Smart fjernkontroll

Fjernkontrollene til de fleste andre mediespillere er konvensjonelt utformet. Med Boxee Box er det gått for en helt annen løsning - på den ene siden er det en meget enkel kontrolldel, men flipper du den over ser du også et bittelite tastatur. Dette gjør navigeringen enkel og mulig å kjapt søke på nett eller skrive statusoppdateringer.

Fjernkontrollen er radiobasert, slik at du slipper bekymre deg om å ha fri sikteline der du ligger begravd i sofaens dyp. I tillegg har Boxee Box en egen styre-app tilgjengelig for deg med iPhone eller Android-mobil.

Lokalt og eksternt innhold

Som med mediespillere flest kan du med Boxee Box velge å spille av lokalt innhold. Det kan være rett fra en tilkoblet harddisk (spilleren har ikke innebygd disk), minnepinne eller minnekort, men også selvfølgelig over hjemmenettverket. Spilleren skal klare det aller meste av formater (komplett liste har du her), og HD opp til 1080p @ 30 FPS.
I tillegg har vi som nevnt nok av tilgjengelig nettinnhold til Boxee Box, og webinnhold er gjerne skreddersydd med egne apps, som det er hundrevis av allerede (og flere er på vei). Støtte for Adobe Flash 10.1 er på plass, og spilleren har dessuten en egen nettleser. Vi tar også med at det er mulig å bruke den med for eksempel en VPN hvis du vil se "utenlandsk" nettinnhold.
Hva som derimot ennå ikke er på plass hos Boxee er norsk språk, men det er noe vi regner med vil komme etter hvert. Oppgradering av spilleren går så å si automatisk over internett.

Snart i butikk

Boxee Box ser vil ha en anbefalt utsalgspris på 1895 kroner. Den første lille forsendelsen til Norge vil være på plass i løpet av et par uker ifølge D-Link, men da begrenset til én butikkkjede. Midtveis i november skal flere bokser komme inn, og da fordeles på flere forhandlere.

Av det vi har sett virker Boxee Box som et meget kapabelt produkt. Akkurat hvor bra det er vil vi teste ut når vi får kloa i et eksemplar.

Les også
Boxee Box er nærmest perfekt
Les også
Bedre mediespillere på vei
Les også
Harddisk for filmkvelden
Les også
Apple Mac Mini
Les også
Asus O!Play Air
annonse