Til hovedinnhold

Skjebneavtalen slaktes

Det var sett frem med spenning til fredagens annonsering fra den finske mobilkjempen Nokia.

Det er ingen tvil om at Nokia har fått juling av Apple innenfor smarttelefon-området det siste året, noe som har fått flere til å hevde at nå må finnene finne på noe. Fredag var katta ute av sekken.

Samarbeid med Microsoft
Nokia vil fremover jobbe enda tettere med den amerikanske IT-kjempen Microsoft. Windows mobilplattform vil fremover være Nokias primære smarttelefon-plattform. Dette innebærer at Symbian-plattformen, som har har vært hovedplattform til nå, får status som en «franchise-plattform». Det tette samarbeidet med Microsoft innebærer også at Microsofts søketjeneste Bing blir fast søk på Nokias telefoner.

Microsoft og Nokia skriver i meldingen at de to skal opprette et bredt strategisk partnerskap, for å bygge et nytt «globalt økosystem». Nokia og Microsoft vil altså lage et meget tett samarbeid for å demme opp for Googles Android og Apples, i det raskt voksende smarttelefonmarkedet.

Annonseringen er en del av den nye planen til den nye kanadiske toppsjefen i Nokia, Stephen Elop. Det første han gjorde da han tok over toppjobben, var å sette igang en større gjennomgang av selskapet. Elop er den første ikke-finne som leder Nokia, og han har tidligere jobbet i Microsoft
Les også: Nokia satser på WP7

Deles opp
Det er videre klart at Nokias mobildel vil nå bli delt opp i to; én smarttelefon-del og én mobiltelefondel. Dette vil også få store konsekvenser for de ansatte i selskapet, som nå blir delt inn i de to divisjonene. Nettverksdelen NokiaSiemens vil fortsatt rapportere som separat selskap, kommer det frem i meldingen.

Microsoft blir ikke den eneste samarbeidspartneren til «nye» Nokia. I meldingen fra selskapet heter det at finnene vil inngå et bredt samarbeid med ulike aktører. Det er videre klart at Nokia vil dele opp sin mobildivisjon i én smartteleffon-del og en mobiltelefondel. Dette vil også få stor påvirkning på ansatte i Nokia, som nå må jobbe i ulike divisjoner

Aksjen stuper med 9,19 prosent til 7,36 euro på børsen i Helsinki. Så langt har dermed selskapets markedsverdi falt med over 30 milliarder kroner.
Les også: Nokia-plattformen brenner

Mer om
annonse