Til hovedinnhold

– Dette er iPad for proffene

RIM lanserte i dag sitt første nettbrett. Nyskapningen har fått navnet PlayBook og blir det første brettet på markedet med støtte for Blackberrys sikre systemer for epost og synkronisering.

PlayBook er et lite og portabelt nettbrett på 7 tommer, og knapt 10 millimeter tykt. Det er halvparten så stort som Apples iPad og veier dessuten kun 400 gram. I det hele tatt minner brettet svært om Samsung Galaxy Tab og deler også den samme skjermoppløsningen på 1024 x 600 piksler.

Les også: Duell – iPad vs Galaxy Tab

Mangler 3G
I første omgang er det dessverre kun en utgave med trådløst nettverk (Wi-Fi) som lanseres, mens versjoner som kan gå på mobilnettet med 3G og 4G skal være på vei. Dermed stiller PlayBook med et kraftig handikapp i konkurransen enn så lenge.

Brettet er ellers proppet av funksjoner som Apple mangler. For eksempel har det full støtte for flash, det har innebygd videokamera i front som gir støtte for videokonferanser og det har en MIcroUSB-inngang som kan brukes til lading og synkronisering mot en datamaskin. På baksiden ligger det et 5 megapiksel kamera, og brettet har også mini-HDMI for å koble det til en TV.

Kraftig maskinvare
RIM skryter av at brettet har 1 GB RAM og kjører en kraftig dual core prosessor på 1 GHz med full støtte for multitasking. Dette gjør det mulig å kjøre ut video i full HD-oppløsning på 1080p og skal også gjøre det til en kapabel spillmaskin. 
Lagringskapasiteten til PlayBook har ennå ikke blitt annonsert, men i en tidligere lekkasje ble det angitt en kapasitet på 16 til 32 GB.

Operativsystemet i bunn er nytt og heter Blackberry Tablet OS. Dette skal være et fleksibelt system som kan kjøre programmer kodet i blant annet Adobe Air, Flash og Java.

– Dette er det første nettbrettet i verden ment for profesjonell bruk, skriver selskapet i sin pressemelding.

Blackberry står sterkt i det amerikanske bedriftsmarkedet på grunn av sin sterke kryptering og høye sikkerhet, og er også det foretrukne verktøyet til blant andre FBI og presidenten.

Kommer til Norge

Den norske importøren av Blackberry, TrigCom, har allerede begynt testing av det nye brettet. 

– PlayBook kommer til Norge. Vi kan ikke gå ut med en lanseringsdato i dag, men jeg vil anta rundt årsskiftet, sier logistikkansvarlg i TrigCom, Jan Hatlebrekke. 

Brettet er ventet å legge seg i samme prisleie som iPad, kan Hatlebrekke røpe. En 32 GB utgave av iPad med Wi-Fi koster rundt 5000 kroner i utlandet.

Video
Nedenfor kan du se RIMs video av det nye brettet.

Les også
– Noen av oss lever i virkeligheten
Les også
– Galaxy Tab kommer i 10 tommer
Les også
Ny BlackBerry til Norge
Les også
Blackberry må halvere prisene
Les også
Er Blackberry ved stupet?
annonse