Til hovedinnhold

Apple vil la deg selge apper du ikke liker

Har søkt patent på brukthandel av apper på mobilen.

[Side 3]: Har du noen som helst anelse om hvor mange apper eller e-bøker du har kjøpt opp gjennom årene?

Har du noen gang kjøpt en dyr applikasjon som du overhodet ikke likte, eller som viste seg å ikke fungere slik du hadde trodd?

Vel, fortvil ikke, nå er både Apple og Amazon i startgropen for å lage en løsning for deg.

Selg til dine venner

Apple Insider melder at Apple har lagt inn en patentsøknad som beskriver et system som lar brukere selge applikasjoner seg imellom. Rent teknisk handler det om å overføre digitale sertifikater, som gir deg rett til å bruke en applikasjon, til en annen bruker.

Om du for eksempel har spilt deg ferdig med Angry Birds, kan du selge eller gi bort applikasjonen til noen du kjenner.

Systemet Apple beskriver krever i utgangspunktet ikke at du skal gå gjennom en egen Apple-styrt markedsplass for å gjøre overføringen, men ikke overraskende står det beskrevet i patentet at en kan se for seg bruksområder der utgiver eller distributør får en andel av salgssummen.

I dag er det slik at Apple får 30 prosent av salgssummen når du kjøper noe på AppStore, og de ønsker nok å sitte igjen med noe om applikasjoner blir solgt brukt også.

Ifølge patentsøknaden skal det fungere slik at utgiveren av en applikasjon selv kan legge inn restriksjoner på hvor ofte en applikasjon kan selges, og også etter eventuelle minstesatser for salg.

Apple Insider melder at Amazon, som driver den store ebokbutikken Kindle, også har søkt om patent på et lignende system for bruktsalg av e-bøker. De ønsker på sin side å lage en mer sentralisert bruktbutikk for salg av bøkene.

Det er uvisst om eller når en slik tjeneste eventuelt vil bli lansert.

Du eier ikke innholdet du kjøper

Det skal for ordens skyld nevnes at når du «kjøper» applikasjoner og nettbøker - eller spill for den saks skyld - kjøper du egentlig ikke annet enn en rettighet til å benytte applikasjonen så lenge kontoen din er fungerende.

Nettbutikken Steam gjør det helt klart i sine vilkår at man «leier» spillene en kjøper, og både Apple og Amazon har praksis for å stenge tilgang til brukernes kontoer på relativt diffust grunnlag. (Nevnte Amazon-sak ble siden løst).

annonse