Tek.no

Nyhet

Leica med nytt mellomformat

Oppdaterer S-serien og slipper flere nye objektiver i samme slengen.

Eivind Hauger
24 Sept 2012 04:15

Leica stod for en skikkelig storlansering på forrige ukes Photokina. I tillegg til en oppussing av M-serien, samt lansering av noen heller spesielle kameraer i X-serien, så var det også på sin plass å vise fram noe nytt i mellomformatklassen. Her finner vi kamerasystemet Leica S og som med Leica M så har de fjernet tallet fra modellnavnet. Leica går altså fra S2 til bare S.

Les også: Test: Leica M9-P

Siden Leica S er et mellomformatkamera er også bildebrikken noe større enn man finner i for eksempel fullformatkameraet Leica M. Brikkens fysiske størrelse er 30 x 45 mm og tilhører det Leica kaller "Leica Pro Format". Selve brikken er ikke forandret fra forrige modell. Det er fortsatt den samme 37,5 megapiksler store brikken, men de har gjort endringer på selve elektronikken rundt den. Blant annet så skal de i følge pressemeldingen bedret bildestøyen, fargebehandlingen og automatisk hvitbalanse. Ser man kun på ISO-verdiene er det ikke så mye å bli slått i bakken av. Leica S går fra 100 til 1600, men det er ikke så farlig. Kameraet skal nok uansett ikke brukes til med raske lukkertider i mørket.

Leica S.

For det er ikke noe sportskamera Leica har annonsert. Selv om det kan ta 32 bilder i serie så tar det kun 1,5 RAW-filer i sekundet. For å takle de store datamengdene dette generer så har Leica S 2 GB internminne og skal visstnok støtte dataoverføring på inntil 166 MB/s. Tar man bilder i JPG er det ingen begrensning på serieopptak. Kameraet har to minnekortplasser - en for CF-kort og en for SD-kort.

Andre ting pressemeldingen nevner som nytt i denne versjonen av Leica S er blant annet et forbedret autofokussystem, GPS, et digitalt vater i søkeren og en forbedret ergonomi. I tillegg så har Leica S blitt utstyrt med en 920.000 piksler stor 3" LCD-skjerm. Kan nevnes at skjermen har samme beskyttelsesglass som skjermen i Leica M, og det er vel ikke veldig skivebom å gjette på at det er den samme skjermen som sitter i begge.

I tillegg til nytt kamera lanserte Leica tre nye objektiver til S-systemet:

  • Leica Super-Elmar-S 24 mm f/3.5 ASPH
  • Leica Vario-Elmar-S 30-90 mm f/3.5-5.6 ASPH
  • Leica TS-APO-Elmar-S 120 mm f/5.6 ASPH

Kameraet skal være tilgjenglig i desember og får en veiledende pris på 165.000 NOK. Leica Super-Elmar-S 24 mm f/3.5 ASPH og Leica Vario-Elmar-S 30-90 mm f/3.5-5.6 ASPH skal etter sigende bli tilgjengelige november, mens Leica TS-APO-Elmar-S 120 mm f/5.6 ASPH kommer i januar. Prisene på objektivene er ikke kjent, men som med det aller meste fra Leica så havner det nok i kategorien "svindyrt".

Kilde: Pressemelding

annonse

Les også