Til hovedinnhold

Mobilt bredbånd kan sprenge mobilnettet

Det norske analyseselskapet Berg Insight spår at økt popularitet for mobilt bredbånd risikerer å belaste de norske mobilnettene til bristepunktet innen få år. Til Inside Telecom sier en mobilanalytiker at antall PCer med mobilt bredbånd vil øke med 34 prosent årlig, og at det vil bli en utfordring for teleoperatørene å sikre god nok kapasitet i mobilnettene.

Norske operatører sier imidlertid at de er forberedt på veksten.

Femdobling innen 2013

Mobilt bredbånd har vokst kraftig i Europa de siste to årene, men antall brukere innen 2013 vil likevel femdobles i forhold til i fjorårets antall. I 2007 var det nemlig rundt 8,4 millioner mobilt bredbåndsbrukere i Europa, mens tallet forventes å stige til nærmere 49 millioner brukere om fire år.

- Alle leverandørene av mobilt bredbånd har et dilemma. På den ene siden har de en ny og attraktiv tjeneste som gir høyere ARPU (gjennomsnittlig fortjeneste per kunde), men på den annen side vil tjenestens popularitet belaste mobilnettene til bristepunktet, sier Tobias Ryberg i Berg Insight til Inside Telecom.

- Operatørene risikerer at trafikkvolumet øker så mye at tjenestenivået faller for alle kunder, sier Ryberg.

Ingen grunn til bekymring

Dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen sier imidlertid til Mobilen at de er godt forberedt på veksten, og at de bygger ut og oppgraderer mobilnettet kontinuerlig. Han bruker sommerferien som et eksempel på hvordan Telenor prøver å dekke kundenes behov.

- I sommerferien ser vi at databrukerne flytter seg fra byene til sommerparadisene, først og fremst til Østfold- og Vestfoldsskjærgårdene, og på Sørlandskysten. Derfor har vi nærmest doblet sambandskapasiteten ved å sette inn såkalte second carriers i basestasjonene i nærheten av de største hytteområdene, sier Amundsen.

- Fordi vi er bare 4,6 millioner innbyggere i Norge vi ligger godt an både med tanke på dekning og kapasitet. Vi er godt forberedt, legger han til.

Høyere pris på mobilt bredbånd?

Dersom teleoperatørene blir nødt til å utvide kapasiteten på mobilnettet, er det naturlig å tro at prisen for bruk av mobilt bredbånd vil gå opp. Det tviler imidlertid Telenor-direktøren på.

- Det burde blitt en høyere pris, men det blir nok vanskelig å få til en prisøkning. Det er vanskelig å spå hva som vil skje framover, men i dag er mobilt bredbånd billig, sier Amundsen.

Markedet vokser

Også Netcom sier de følger med på utviklingstrendene for mobilt bredbånd, og at de har god kontroll på datatrafikken i sitt eget mobilnett. Kommunikasjonskonsulent i Netcom Ingrid Kristensen sier til Mobilen at Netcom øker kapasiteten i sitt nett kontinuerlig.

- Det er et voksende marked, og Netcom er forberedt på den veksten. Vi øker kapasiteten på våre sendere ved behov, sier Kristensen.

- Vi har en bra trafikkovervåkning, og det vil vi fortsette med, legger hun til.

Streaming av TV blir en utfordring

Mobilanalytiker Tobias Ryberg hevder også at nordmenn vil i løpet av få år forvente å kunne se digital-TV i full HD via internett, og at det vil bli en utfordring for teleoperatørene å ha kapasitet nok til å bruke mobilt bredbånd til såkalt streaming. Bjørn Amundsen i Telenor erkjenner at det vil bli en vanskelig oppgave å løse.

- Foreløpig anser vi mobilt bredbånd som et supplement til bredbånd over nett, så vi blir nødt til å se på hvilke alternativer som finnes hvis folk vil se på TV via mobilen eller mobilt bredbånd, avslutter Amundsen.

Mer om
annonse