Til hovedinnhold

Her testes rakettmotoren som skal bringe mennesker til Mars

NASA har lagt ut en heftig 360-gradersvideo av begivenheten.

NASA

NASA har lagt ut videoer av tester tidligere, og i forbindelse med arbeidet med det nye rakettsystemet SLS (Space Launch System) har byrået nå delt en ny testvideo – denne gangen med 360-graders perspektiv. Det melder NASA på sine hjemmesider.

Motoren som testes i videoen er en såkalt RS-25, som skal bygges inn i den kommende SLS-raketten. Det er denne raketten NASA skal bruke til å sende mennesker til Mars en del år inn i fremtiden.

Skyvekraft på 230 tonn

Videoen lar deg altså rotere fritt rundt på kameraet, som under testen omsluttes fullstendig av røyk og vann. NASA satte opp 360-graderskameraer på ulike steder, blant annet nær den såkalte «ildgropen» og litt lenger unna, hvor det befinner seg et lite publikum.

Her ser man testen fra litt lengre avstand.
NASA

RS-25 har en skyvekraft på 512 000 pund, som tilsvarer cirka 230 000 kilogram, eller 230 tonn. SLS-raketten har til sammen fire slike motorer innebygd, som altså gir en samlet skyvekraft på over 900 tonn.

I tillegg til dette er SLS utstyrt med to kraftige bæreraketter på utsiden som NASA testet i 2015. Disse bærerakettene leverer en en skyvekraft på over 1600 tonn hver, som betyr at SLS-raketten totalt sett byr på over 4000 tonn med skyvekraft. Som NASA påpeker i sitt eget informasjonsdokument tilsvarer dette kraften til 160 000 Corvette-motorer, for å sette det i perspektiv.

Skal bringe astronauter langt ut i rommet

SLS-raketten er bygget som et slags «oppgradérbart» system som skal utvikles videre etter hvert som det oppstår behov. Den ferske design-godkjennelsen gjelder den første SLS-konfigurasjonen, som kalles «Block 1». Det første SLS-oppdraget skal bruke denne konfigurasjonen til å frakte en ubemannet kapsel av den nye Orion-typen ut i rommet og tilbake igjen for å teste systemet.

Deretter skal det andre SLS-oppdraget frakte opptil fire astronauter lenger ut i rommet enn mennesker noensinne har vært, og målet er altså blant annet å komme seg til Mars. Akkurat når det vil skje er ennå uvisst, og de bemannede Mars-reisene ligger nok enda et godt stykke frem i tid. Mer informasjon om NASAs planer for det nye SLS-systemet, inkludert de ulike konfigurasjonene, kan du lese i dette dokumentet, og se også hjemmesiden til prosjektet.

Under ser du videoen av testen.

Nå kan du besøke romstasjonen ISS i VR »

annonse