Nyhet

Asus starter Computex-messen med et lanseringsskred

Tynn, tynnere og brettbar var noe av det vi fikk se.

Asus-sjef Jonney Shih viser Flip S.

Taiwan/Tek.no: Asus-sjef Jonney Shih hadde nesten ikke jogget helt inn på scenen før han på sedvanlig og energisk vis lanserte selskapets første Computex-nyhet. Totalt skulle han kvittere ut hele fem nye bærbare maskiner i ZenBook og VivioBook-serien før 35 minutter var passert, så tempoet var høyt. Maskinen som åpnet ballet var uansett av den «konvertible» typen:

Flip S – Verdens tynneste 2-i-1

Flip S i nettbrettmodus.

Asus ZenBook Flip S kalles en konvertibel PC på grunn av den spesielle hengselen dens, som altså lar deg vri skjermen 360 grader rundt. Slike maskiner, som også har kallenavnet «2-i-1», har blitt standard inventar hos de fleste PC-produsenter nå. Konkurransen lever likevel videre i aller høyeste grad. Nå mener nemlig Asus å kunne smykke seg med at deres Flip S er verdens aller tynneste konvertible PC med en livvidde på kun 1,09 cm.

For å sette det i perspektiv skal altså Flip S være 20 prosent tynnere enn MacBook og hele 55 prosent tynnere enn det som lenge var Apples tynneste maskin, MacBook Air. Like imponerende som tykkelsen er den beskjedne vekten på 1,1 kilo.

Noe av hemmeligheten bak den tynne maskinen ligger i hengselen. I Flip S har Asus gjemt sin såkalte «ErgoLift»-hengsel, som er verdens mest kompakte 360-graders hengsel. Mekanismen er laget av stål og skal være svært solid, ble det meldt om fra scenen.

Det mest slående med Flip S er nok uansett den 13,3 tommer store skjermen med 4K-oppløsning. Med sin 6,1 mm tynne «Nano Edge»-ramme gir den en «skjerm til kropp»-fordeling på gode 80 prosent.

På den ene siden av maskinen er det gjort plass til en fingertrykksensor. Sammen med Windows Hello skal denne gi en sømløs påloggingsopplevelse.

Flip S i bærbar-modus.

Nå er vi ikke akkurat vant til å vente på at en PC skal vekkes opp fra sovemodus, men med en nyhet Asus kaller «Modern Standby» skal dette nå skje enda tre ganger raskere enn vi er vant med. Om dette stemmer kan en vel i praksis kalle det umiddelbar oppvåkning, eller noe i den duren.

Som andre 360-gradersmaskiner gjør denne seg sikkert godt for bruk med berøringspenn, og den medfølgende Asus-pennen har støtte for 1024 unike trykkpunkter.

Ved å samarbeide med Harman Kardon skal Flip S’ høyttalere spille inntil tre ganger «høyere». Hva de sammenlignes mot er helt i det blå, men det er uansett å forstå slik at disse gir hakket kvassere lyd enn en kanskje skulle forvente av en maskin på snaue 1,1 cm.

Flip S kommer selvsagt i flere konfigurasjoner, men toppmodellen vil by på en i7-7500U-prosessor, 16GB 2133MHz LPDDR3-minne og 1TB PCIe 3.0-lagring.

Batteriet på 39 wattimer skal holde koken i inntil 11,5 timer. Om det kniper skal det lades raskt, opp til 60 prosent kapasitet på snaue 50 minutter.

Sjekk ut Huaweis syltynne bærbare PC vi fikk titte på i forrige uke »

ZenBook 3 Deluxe – først med Gorilla Glass 5

ZenBook 3 Deluxe.

Neste på lista er ZenBook 3 Deluxe, som ifølge Asus er verdens tynneste 14-tommer. Den er altså tynnere enn MacBook Air, men sterkere enn MacBook, ifølge selskapet. Vi kjenner ikke til hvilken prosessor som sitter i denne, men Asus melder om inntil en 7. generasjon «i7»-prosessor fra Intel.

Den 12,9 mm tynne og 1,1 kg lette maskinen ble presentert som Asus' mest elegante til nå. Med diamantskjærte kanter og et «unibody»-skall frest ut av såkalt «Aerospace»-aluminium som skal være 50 prosent sterkere enn tradisjonell aluminium.

ZenBook 3 Deluxe byr på en 14-tommers 1080p-skjerm men er ikke større enn en 13-tommer. Asus har redusert skjermrammen ned til 7,46 millimeter, noe som gir en skjerm-til-kropp-ratio på 84 prosent. Skjermen har fått verdens første Gorilla Glass 5-belegg, og selv om dette kun måler 0,55 millimeter, halvparten av hva som er vanlig beskyttelse, skal skjermen tåle litt medfart.

Ellers er også her pålogging med Windows Hello tilgjengelig, og de i alt fire høyttalerne med Smart Amp-teknologi skal spille både høyere og dypere enn maskinene Asus sammenligner med.

Av spesifikasjoner byr den gjeveste ZenBook 3 Deluxe-konfigurasjonen på nevnte i7-prosessor, 1TB PCIe-lagring og 16GB 2133MHz-minne

To USB Type-C-porter med Thunderbolt 3-grensesnitt gir maskinen mulighet til å drive inntil to skjermer med 4K-oppløsning samtidig, men ikke minst også mulighet til å hente ekstra grafikkrefter fra eksterne Thunderbolt-grafikkbokser. Asus selv fremhevet følgelig deres egen ROG XG Station 2, som du altså kan putte ditt eget stasjonære grafikkort i for høyere ytelse.

Asus ZenBook Pro – GTX 1050 Ti-grafikk

Den siste ZenBook-en som ble presentert var kraftkaren Pro 3. Denne er med sin 15,6-tommer store skjerm og GTX 1050 Ti-grafikk myntet på deg som krever litt mer boltreplass og regnekapasitet enn en typisk 13-tommer kan levere.

Prosessoren stammer fra Intels 7. generasjon Kaby Lake H-serie, og med seg får denne inntil 1TB med rask PCIe-lagring, 16GB 2400MHz DDR4-minne. Dersom du trenger enda mer grafikkrefter har du også her mulighet til å koble til en ekstern grafikkløsning over en av de to Thunderbolt 3-portene.

Til tross for maskinkraften snakker vi fortsatt bare om en tykkelse på 18,9mm og en vekt på 1,8 kg. 4K-skjermen viser hele sRGB-spekteret og med et batteri på hele 73 wattimer skal maskinen holde det gående i omtrent 14 timer.

ZenBook Pro.

VivoBook S15 – Mainstream-bærbare blir aldri det samme

VivoBook S15.

Se for deg dagen da prisgunstig ikke betyr stor, tung og stygg, starter Shih, før han drar sløret av nyheten VivoBook S15, selskapets «hverdags»-bærbare.

– VivoBook S gir perfekt balanse mellom skjønnhet, portabilitet og ytelse. Etter VivoBook S blir «mainstream»-bærbare aldri det samme igjen, skryter Asus-sjefen.

Med spesifikasjoner som siste generasjon Intel-prosessorer, Nvidias dedikerte GTX 940MX-grafikk, plass til både mye harddisk-lagring og en rask SSD på inntil 512GB samt 16GB 2133MHz-minne er det lett å se hva sjefen sjøl sikter til.

Disse spesifikasjonene er pakket inn i et 1,8 cm tykt aluminium-kabinett og som helhet veier VivoBook S15 inn på 1,5 kg. Den 15,6 tommer store skjermen med 4K-oppløsning omsluttes at en ramme som kun måler 7,8 mm. Det gir Asus belegg til å hevde at VivoBook S15 har en formfaktor til en typisk 14-tommer.

Som på ZenBook-serien er også her biometrisk innlogging med Windows Hello og lynrask opplading til 60 prosent batterikapasitet i løpet av 50 minutter på plass.

VivoBook Pro 15 – Intel Optane-støtte

VivoBook Pro 15 i åpen og lukket tilstand.

Om du ikke vil legge like mange mynter på disken, men fortsatt ha omtrent samme ytelse som Asus leverer med sin ZenBook Pro kan VivoBook Pro 15 være for deg. Her får du en Intel i7 H-serie prosessor og dedikert Nvidia GTX 1050-grafikk i tillegg til 16gb 2400MHz minne. Du kan også kombinere tradisjonell harddisk-lagring og SSD-lagring. I tillegg støttes Intel Optane-teknologi, et nytt XPoint-minne som gir deg mulighet til å bruke en liten Optane-SSD som cache eller mellomlagring ved siden av en standard SSD.

Kanskje er ikke VivoBook Pro 15 like eksklusiv som ZenBook Pro, men det er like fullt kun aluminium som gjelder i utførelsen og skjermen byr på herlig 4K-oppløsning. Vekten tipper dog over tokilosmerket med sine 2,2 kilogram og tykkelsen viser 1,92 cm.

Vi kommer tilbake med sniktitter på flere av Asus-maskinene senere i Computex-uken.

Oppdatert 12:20: Da har vi fått norske priser på fire av maskinene. De er som følger:

  • ZenBook Pro: fra 15 000 kr, kommer i juli.
  • Flip S: fra 14 000 kr, kommer tidlig tredje kvartal.
  • VivoBook S15: Fra 7500 kroner, kommer tidig tredje kvartal.
  • VivoBook Pro: Fra 11 500, kommer i juli.

Alle modeller kommer først med Full HD IPS-skjermer og med 4K-skjermer senere.

PS: Visste du at Asus-sjefen har for vane å si «Thank You» før salen klapper når han viser nye produkter?

Computex har egentlig ikke startet enda:
Dette er noen av selskapene vi skal besøke i løpet av messen »

Les også
Denne lille stue-PC-en er fullstendig stillegående
Les også
En liten guide til brikkesett for Kaby Lake og Skylake
annonse