Til hovedinnhold

Amazon åpner fullstendig kasseløs matbutikk

Utvider Amazon Go-konseptet til en mye større butikk.

Amazons nye Go Grocery-butikk er like stor som en vanlig dagligvarebutikk. Du legger varene i posen og går ut, alt annet skjer automatisk.
Jason Redmond, Reuters/NTB scanpix

Amazon har utvidet sitt fullstendig kasseløse butikkonsept Go til en fullblods dagligvarebutikk, melder blant andre The Verge og Wall Street Journal.

Go-konseptet innebærer at du i praksis bare kan gå inn i butikken, scanne Amazon-appen din ved inngangen, plukke med deg varene du vil ha og gå – ingen manuell scanning eller kasser er nødvendig.

Betydelig større

Foreløpig har Amazon Go-butikkene – snaut 20 i tallet – vært relativt små og hatt et veldig begrenset vareutvalg, men Amazon Go Grocery-butikken de nå åpner i hjembyen Seattle vil være på drøye 700 kvadratmeter. Det er tre til åtte ganger størrelsen til de tidligere Go-butikkene.

Amazons løsning bruker en kombinasjon av hundrevis av kameraer, hyllesensorer og såkalt geofencing av mobilen, og når du vandrer ut av butikken med varene dine blir kortet ditt trukket automatisk og du får tilsendt kvittering på e-post.

Jason Redmond, Reuters/NTB scanpix

De skal ha forbedret løsningen slik at den nå kan kan håndtere upakket frukt, bakevarer du kan finne på å putte ulike typer av i samme pose og liknende. Frukt og grønnsaker prises imidlertid per stykk, ikke per kilo.

Det skal også være mulig å plukke med seg alkohol, men det krever at du legitimerer deg for personalet. Systemet skal også kunne registrere om du legger ting tilbake i hylla.

Butikken har heller ikke noen vanlig ferskvaredisk, men løser også her veieproblemet med enkeltpakket kjøtt og fisk.

Jason Redmond, Reuters/NTB scanpix

Selvbetjent butikk

I Norge er det nærmeste vi kommer en Amazon Go-butikk Coops Extra-butikk på Majorstuen i Oslo. Her er det mulig for kunder å låse seg inn ved hjelp av CoopKey-appen (som krever autentisering med BankID) på mobiltelefonen om de kommer til butikken etter at de ansatte går hjem klokken 23.

Deretter kan man handle som normalt og betale i en ubetjent kasse, ikke ulikt det som finnes i mange dagligvarebutikker. Kameraer i taket registrerer «unormal aktivitet» og varsler vekter, ifølge Coop.

annonse