Tek.no

Nyhet

Helgens anbefalinger - uke 39

Jodie Foster spiller godt og opprivende i "The Brave One".
Alexander Moderhak Schindler

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – The Brave One

Erica Bain har så og si alt et gjennomsnittsmenneske kan ønske seg. Mannen elsker henne, og hun har en god jobb midt i det store eplet. Men så blir hennes kjæreste og støtte i livet drept. Politiet er heller ingen hjelp, og i desperasjonen og fortvilelsens navn plukker Erica opp en pistol for å ta saken i egne hender.

Og du som trodde at du dette er en Kill Bill-spinoff kan drømme videre. Der hvor Uma Thurman var kul, blodig og dronningen av kitsj, så er Jodie Foster menneskets urgamle etiske dilemma. Det er klart vi får sympati for hennes hevnfølelse, men er den riktig? Er det under noen omstendighet rett til å ta ett liv, selv av en morder?

Vår anmelder mener at regissør Neil Jordan med "The Brave One" har laget en modig film, rett og slett fordi den sparker hardt i riktig retning. Jordans skissering av henvens store dilemma er frisk, sår, gripende og svært god. Han gir den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Zodiac

To forskjellige menn blir besatt av samme sak i "Zodiac".

En seriemorder ryster San Fransisco og omegn. Ikke bare på grunn av hans brutalitet og uforståelige offermønster. Nei, den drapslystne skriver også kodete beskjeder til politi og presse. Han leker kort sagt med myndighetene.

Dette er filmen om Zodiac-morderen, basert på en sann historie. En journalist, en politimann og en avistegner får alle livene sine forandret når de kommer i kontakt med filmens mørke nemesis. Drapsmannen er nemlig smart nok til å unngå lovens lange arm, han lar seg ikke fange, men står fritt til å drepe igjen, hvor og når han vil.

Vår anmelder mener denne DVD-utgivelsen er svært god, rett og slett fordi regissør David Fincher sammen med gode skuespillere har laget en annerledes og kanskje derfor desto mer hardstlående thriller. Det skumle med "Zodiac" er ifølge ham å se hvordan tre forskjellige menn blir oppslukt av å finne en morder, og hvordan deres liv går i vasken. Han gir filmen 8 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Stargate

Ved siden av å være god sci-fi skisserer "Stargate" en aldri så liten kulturkræsj.

Kurt Russel har en viktig rolle rolle i denne helgens klassiker. Greit nok at Russels karakter ikke er den dypeste, men skitt dau, mannen er beinhard og steintøff. Det trengs forsåvidt også når du skal hamle opp med aliens med en fetisj for det egyptiske.

En merkelig sirkel funnet i ørkenen viser seg fort å være en portal til stjernene. Eller, det viser seg å være det etter at det stivnakkede amerikanske forsvaret leier inn Dr. Daniel Jackson, en klassisk nerd med store kunnskap om egyptisk språk, historie og kultur. En noe spesiell due, på godt og vondt.

Greit nok, "Stargate" har helt klart skikkelig hollywoodtendenser, med mer enn en liten eim av storslått og politisk korrekt action fra det ytre rom. Men hva så? Denne filmen fra 1994 genererte tross alt en av de mest vellykkede sci-fi seriene vi har hatt. Og det skal sies at noen av ideene om egypterne og deres kultur er ganske så snedige.

annonse

Les også