Til hovedinnhold

Asus med Limited Edition GTX 295

Asus Mars 295 Limited Edition
Klikk for full størrelse

Asus har nå virkelig slått på stortromma, og designet et monster av et grafikkort som virkelig knuser normene satt av Nvidias GTX 295. Dette til tross for strenge reglementer og føringer fra Nvidia når det kommer til modifisering av toppkort. Det hele er kalt Asus Mars 295 Limited Edition, og som navnet hinter til produseres i begrenset opplag – nærmere bestemt 1000 stk.

Ny innmat – varm innmat...

Kortet beholder forøvrig navnet GTX 295, med samme produkt-ID og kompitabilitet med eksisterende Nvidia-drivere. Utenom dette har Asus byttet ut de to G200-105-GPUene som vanligvis sitter i 295 og erstattet disse med to G200-350. For å gjøre det enklere; de har erstattet de vanlige 275 og modifisert to 285 for å kunne bruke dem med intern SLI. Dette gir oss hele 2 GB minne per kort over en 512-bit buss mot 1 GB på 448-bit buss på referansedesignet. Dette går langt forbi eksisterende, selv overklokkede versjoner, av GTX 295.

På kortet er det montert 32 (16x2) minnebrikker, noe som betyr hele 2 GB 512-bit minne per PCB. Videre er det benyttet to 6-fas PWM (en per kort) som henter strøm fra hver sin 8-pin kontakt. Videre skilter kortet med klokkehastigheter identiske med GTX 285, 648/1476/2400 MHz (kjerne/shader/minne.)

Kosmetiske forbedringer

Selv om skallet er noe for seg selv, er kjøleren innenfor alt annet enn akkurat det. Den benytter standard referansedesign fra Nvidia, med en radialvifte og 8 heatpipes. Skallet ser dog ut til å være lukket, noe som forhindrer at varme slipper ut i kabinettet. Asus har også tatt i bruk noe lengre interne SLi-broer enn vanlig, noe som legger godt til rette for tredjeparts kjøleløsninger. På utsiden raver kortet over to ekspansjonsplasser, og er bare noen få millimeter tykkere enn referansedesignet.

Hvor hardt biter godsaken?

Over kan man se både GPU-Z skjermbilde, samt en runde i 3DMark Vantage (Extreme-innstillinger) med to slike kort i Sli – fire GPUer effektivt. Disse skjermbildene viser at kortet allerede i et tidlig stadie fungerer sømløst med WHQL-drivere fra Nvidia, og det at modifikasjonene som er gjort gir en relativt solid ytelsesøkning.

Om man tar en titt på bildene av selve kortet ser man bl.a. at kortet som holder PCI-Express-tilkoblingen også huser brikken som står for den interne SLien. Asus har i denne omgangen valgt å gå bort fra Nvidias N200-brikke av ukjente grunner, og benytter seg av en ukjent tredjeparts brikke isteden. Den dag i dag er PLX og IDT de to mest logiske leverandørene for en slik komponent. På en annen side ser vi 0,77 ns minnebrikker produsert av Hynix. Kortet er også quad-Sli-kompitabelt, noe som vil utgjøre et oppsett som skremmer vannet av de fleste.

Spenningsregulatorene var en av ankepunktene blant overklokkerne og entusiastene på Nvidias referansedesign GTX 295. På denne versjonen har Asus imidlertid tatt i bruk Volterra-regulatorer av høyere klasse. Disse støtter bl.a. I2C-interfacet, noe som lar entusiastene og overklokkerne justere volt til kortets kjerner.

Hvor mye skal barnet koste?

Pris og tilgjengelighet på det norske markedet er så langt ukjent. Det er spådd at kortet når markedet omkring tredje kvartal i år, med en prislapp mellom 5-600£ – 5-6000 norske kroner. Om alt går etter planen rekker kanskje Asus en lansering på årets Computex.

(Kilde: Techpowerup)

annonse