Netcom skrur opp ringeprisene

Fra og med 1. juni må du betale 35 øre ekstra i minuttet dersom du ringer med Netcom-abonnement til enten Tele2, Ventelo eller operatører i Network Norways nettverk. Pristillegget kommer i tillegg til prisen som finnes allerede, og kan gi noen sure telefonregninger dersom du har mange venner med abonnement fra disse operatørene.

Ifølge Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom skyldes pristillegget voldsomt høye termineringsgebyrer hos de aktuelle operatørene.

– De tar inn 1,16 øre for våre kunder, mens vi kan belaste deres kunder med kun 60 øre for tilsvarende trafikk. Denne differansen må rett og slett hentes inn.

Ny konkurranse har skylden

Øyvind Vederhus (Foto: Netcom)

Grunnen til at termineringsgebyret er blitt et problem for Netcom er at det tidligere kun har vært ett konkurrerende nettverk, nemlig Telenor sitt. Og som følge av tidligere monopol og en dominant markedsposisjon har Telenor blitt pålagt å gi lave termineringsgebyr til andre operatører, noe Netcom har nytt godt av.

Netcom på sin side vært langt mindre generøs, og har satt en termineringsgebyr som har tvunget Telenor til å sette høyere priser dersom en ringte til et Netcom-nummer. Men etter vedtak fra Post- og Teletilsynet i fjor kom Netcom i samme bås som storebror, og måtte senke gebyret. Det førte til tap på 100 millioner i siste kvartal i fjor.

Men nå får altså Netcom ris til egen bak. En av konsekvensene er også at operatøren må gå fra et av sine mest kjente prinsipper - "Lik pris uansett hvem du ringer".

– Vi mener fortsatt at lik pris er best. Og det er vårt ønske at det skal være slik i fremtiden. Men når myndighetene legger til grunn disse forskjellene, så må vi vike fra eget prinsipp. Det er trist, sier Vederhus.

Men han vil samtidig også avdramatisere det hele.

– Dette gjelder kun fem prosent av trafikken som genereres fra Netcoms nett. Og dersom termineringsprisene blir utjevnet så svarer vi selvfølgelig med tilsvarende reduksjoner i prisene.

Ifølge Vederhus er pristillegget til Netcom et av første av mange som følge av at Norge nå har fire, og ikke to teleoperatører. Etter det Amobil kjenner til har operatøren MTU et høyere termineringsgebyr enn Network Norway, og Vederhus utelukker ikke at det også vil bli pristillegg her.

– Ingen dårlig samvittighet

Ingvild Myhre (Foto: Network Norway)

Ingvild Myhre, konsernsjef i Network Norway mener operatøren har all rett til å ta høye termineringspriser, og mener dette er nødvendig for konkurransen.

– Vårt syn er at det er forskjeller i dag og det bør være forskjeller. Dette er en av inntektsstrømmene som operatører har. Hvordan prisen skal være må avhenge av størrelse på operatøren og hvor langt de er kommet i utvikling, sier hun til Amobil.no.

Etter hva Amobil kjenner til er de mindre operatørene helt avhengig av høye termineringspriser for å kunne tilby tilsvarende lave ringepriser for kundene. Dette bekrefter Myhre langt på vei.

– I den fasen hvor man bygger opp så er dette nødvendig for oss. Termineringspriser er et virkemiddel som har vært brukt så lenge mobilbransjen har eksistert, og vi må regulere disse i forhold til vår inntjening og størrelse.

Hun har heller ingen medfølelse med Netcom, nå som de "er blitt en av de store stygge".

– Den dagen vi også er oppe som en markant aktør i det norske med god inntjening, store marginer og mange brukere, da skal vi sevfølgelig følge spillereglene og senke prisene vi også, avslutter Myhre.

Vil ha like termineringspriser

Atle Lessum (Foto: Telenor)

Telenor har lenge klaget over forskjellsbehandlingen mellom store og små operatører, og har i flere år krevd at termineringsgebyret må være likt for alle operatører.

– Vi vil ha like termineringspriser. Før har vi måttet reduserere våre gebyrer, nå må Netcom følge etter. Småoperatørene sier åpent at de tjener penger på dette, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Ifølge Lessum kommer ikke Telenor til å endre prisene sine for å komme konkurransen i møte, men sier at Telenor ikke syns noe om skjevheten.

– Vi er for konkurranse, men syns ikke dette er noen fin måte å konkurrere på.

Ingen allianse mellom Telenor og Netcom

Hos Netcom er de enig, og forlater dermed linjen operatøren har stått på i alle år med at de mindre operatørene selv skal kunne velge termineringsprisen. Men noen felles kamp ser ikke Vederhus for seg.

– Vi kjemper våre egne kamper først og fremst. Flat terminering burde gjelde for alle, ikke bare oss og Telenor. Det at andre får disse fordelene og dermed kan ta så ekstremt høye kostpriser er urettferdig, sier Vederhus.

(Kilder: Netcom, Telenor, Netcom Norway, NPT)

Les også
Netcom tar betalt for ubrukelig tjeneste
Les også
– Netcom tjener ikke på Iphone
Les også
Kristoffer fikk regning på 350 000 kr
Les også
Netcom "gir vekk" 50 000 sanger
Les også
Telenor kan bli verdens 3. største operatør
Les også
Nytt Youngtalk-abonnement 2. mai
Les også
Network Norway flytter til Telenor
Les også
Tapte hundre millioner
Les også
Netcom kan tvinges til lavere priser
annonse