Til hovedinnhold

Slik får du e-post på mobilen

Mobilen din er en utmerket e-postleser. Vi viser deg hvordan du utnytter mulighetene.

E-postleseren befinner seg vanligvis under menyen "Meldinger".

Mobilen din inneholder en haug med funksjoner som du sannsynligvis ikke bruker. I mobilskolen kan du lære hvordan du tar de i bruk - steg for steg.

Les tidligere mobilskole-artikler »

E-post på mobilen

Har du noen gang vært på farten og hatt behov for å lese e-posten din? Da bør du sjekke ut epostmulighetene du har på telefonen din.

De fleste mobiltelefonene som selges i dag har nemlig en innebygget epostklient som lar deg lese og sende e-post, akkurat slik du ville gjort på en datamaskin.

E-post er dessuten mye billigere enn både SMS og MMS. Sender du en SMS med en lengde på fem meldinger, betaler du et sted mellom 2 og 3,50 kroner. Grovt regnet, betaler du under to øre for å sende den samme teksten med e-post.

Kom i gang

Før du kan begynne å bruke telefonen din til e-post, må du sette den opp. For mange kan akkurat det fortone seg som en kryptisk affære - men om du har satt opp e-post på PC-en har du alt du trenger for å sette det opp på mobilen.

For å bruke e-post på mobilen, må du ha såkalt POP-mail. Det vil som oftest si en e-postadresse du har fått av internettleverandøren din eller jobben din. Du kan eksempelvis ikke bruke Hotmail- eller Gmail-konto på mobilen.

Du må også sørge for at oppsettene på telefonen din er i orden, slik at den klarer å koble seg til internett for å sjekke e-post.

Få internett-oppsett her »

Du kan velge mellom PO3 og IMAP4.
  • POP3 eller IMAP4?

Mange telefoner vil spørre deg om du skal bruke POP3 eller IMAP. Forskjellen mellom disse er at POP3 hovedsaklig er laget for bruk på én maskin, mens IMAP er laget for bruk på flere maskiner. Med IMAP4 får du alle e-postene både på mobilen og på PC-en.

  • E-posttjener

Først og fremst må du ha adressen til e-posttjeneren. Denne er som oftest mail.domenenavn.no. For eksempel mail.online.no dersom du har e-postadresse eksempel@online.no.

  • Brukernavn

Her skriver du inn brukernavnet ditt. Det er som regel alt før "@" i e-postadressen din.

  • Passord

Dette har du fått av e-postleverandøren din.

Utgående e-postserver er ofte annerledes enn på PC-en.
  • Utgående e-posttjener

Utgående e-posttjener må du ofte sette opp litt annerledes enn på PC-en din. Dersom du har Telenor-abonnement, kan du bruke smtp.online.no. Dersom du har NetCom-abonnement, kan du bruke smtp.netcom.no.

Bruker du andre operatører enn Netcom eller Telenor, anbefaler vi deg å kontakte kundesenteret for å få adressen til tjeneren du sender e-post igjennom (SMTP-tjeneren).

Og vips - nå har du tilgang e-post hvor som helst

Om du har fulgt veiledningen, skal du nå ha et mektig epost-verktøy i hendene - mobiltelefonen din. Det betyr at du kan du bruke e-posten din hvor enn du går, så lenge du har mobildekning.

Vær obs på at du betaler for datatrafikk hver gang du henter inn ny e-post eller sender e-post.

Få e-posten automatisk

Det er også mulig å få e-posten dundrende inn på telefonen automatisk. På de fleste telefoner kan du velge at telefonen kobler seg til internett og sjekker etter ny e-post ved et bestemt tidsintervall.

Du kan også skaffe deg en skikkelig Blackberry-løsning, selv om du ikke har en Blackberry-telefon. Les mer om hvordan »

-------------

Mobilskolen:
Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: MSN på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer med mobilen
Del 13: Slik bruker du e-post på mobilen

annonse