Tek.no

Nyhet

Varsler om falsk Telenor-side

– Husk å sjekke adressefeltet!

Datahjelperne
3 Jan 2020 14:06

Det nye året har så vidt begynt, men svindel-e-postene fortsetter å flomme inn i innboksene våre. Den nyeste varianten denne uken ser ut til å være forkledd som en e-post fra Telenor, med en lenke til en falsk Online.no-nettside.

– Den falske Online.no-siden under spres nå via eposter som prøver å lure til seg brukernavn og passord. Husk å sjekke adressefeltet øverst i nettleseren før du gir fra deg personlig informasjon! Vi prøver å få tatt ned siden så fort som mulig, skriver Telenor Security Operation Centre på sin Facebook-nettside, og takker sikkerhetsnettstedet datahjelperne for funnet.

Datahjelperne

Sjekk alltid adressefeltet

Den falske Online.no-siden ser overraskende lik ut som den originale, med riktig skrifttype, farger og design. Men som med de fleste slike svindelforsøk blir det hele avslørt hvis man husker å sjekke adressefeltet.

Dette er den mest treffsikre måten å se om en nettside er falsk eller ei. Tidligere kunne man også relativt enkelt forstå at en e-post eller nettside var falsk ved å se etter skrivefeil og åpenbare designfeil, men disse har det blitt færre av i nyere tid. URL-feltet er det imidlertid lite for svindlerne å gjøre noe med, og dermed også det sikreste stedet å sjekke.

– Svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere den ekte siden de prøver å forfalske, og språket har også blitt bedre. Dessverre er det oversettere i Norge nå som hjelper dem til å gjøre språket stadig bedre.

Det fortalte Datahjelperne.no-gründeren Jørund Heimholt til tek.no i fjor, da vi skrev om en lignende svindel. Den gangen var svindelsiden forkledd som en innloggingsside for Netflix.

Slik unngår du å bli svindlet

Dette er Heimholts beste tips for å unngå svindel:

  • Kildesjekk alltid. Spør venner og familie. Sjekk avsender, enten det er en e-post, SMS eller en nettadresse.
  • Ikke la deg lure til å trykke på «unsubscribe»-knappen nederst i en svindel-e-post heller. Da får du bare mer svindel-e-post tilsendt, siden du i praksis gir beskjed om at du har en aktiv e-post-adresse.
  • Vær kritisk. Søk etter kunnskap på alt du er usikker på.
  • Er du usikker – kontakt tjenesten eller leverandøren direkte.
  • Søk via Google eller Facebook for å se om andre har fått samme type e-post

annonse