Til hovedinnhold

Mars-roveren skulle fungere i tre måneder, holdt ut i nesten 15 år

«Mission complete» for hardføre Opportunity.

NASA

NASA har nå offisielt sluttet å forsøke oppnå kontakt med robotkjøretøyet MER-B (Mars Exploration Rover – B), bedre kjent som Opportunity. Roveren har ikke gitt livstegn fra seg siden 10. juni i fjor, før en «global» støvstorm rammet den røde planeten.

Det betyr at Opportunitys overraskende lange oppdrag er over. Den og «roverbror» Spirit landet på Mars i tilbake i 2004, etter et halvt års reise gjennom verdensrommet.

NASA

Roverne var designet for å fungere i 90 dager og kjøre 1000 meter.

Dette klarte både Spirit og Opportunity med glans. Førstnevnte hang med til 2010 før den parkerte for godt, mens Opportunity bare fortsatte og fortsatte til den store støvstormen i fjor satte en stopper for moroa.

Da hadde den kjørt over 45 kilometer og holdt koken i nesten 15 år, eller seksti ganger «garantitiden».

Den har dessuten sendt tilbake over 217 000 fotografier, inkludert femten 360-graders panoramabilder i farger.

At ikke roveren var ment å holde ut i så lang tid merket vi eksempelvis i 2014, da det flashbaserte lagringsminnet på 256 megabyte måtte formateres på grunn av for mange overskrivninger – en svakhet vi også kjenner til med dagens SSD-er.

Mars 2020 i 2021

Norge bidrar på Mars 2020-roveren.
NASA

Selv om Opportunity nå er ute av dansen, er Mars likevel fremdeles den planeten vi kjenner til som er «befolket» av kun roboter.

Curiosity, som har rullet rundt siden 2012, holder jo koken fremdeles, og hvis ting går etter planen skal denne få selskap av NASAs «2020 Rover» i februar 2021.

Og den har norsk teknologi om bord >>>

(Kilde: NASA)

Mer om
annonse