Gjør narr av Apples svindyre skjermstativ til 10 000 kroner

Apples nye proffskjerm til minst 50 000 kroner er nok et sikleobjekt for mange, men det var ikke fritt for latter i salen da Apple samme kveld dro sløret av det tilhørende skjermstativet. Pris? 999 dollar, sannsynligvis 10 000 kroner eller mer i Norge.

En av dem som har bitt seg merke i det er konkurrenten MSI. I en ny annonse sammenlikner de prisen på Apples såkalte Pro Stand med sin egen MSI Prestige-skjerm PS341WU.

«Ingen 5K, ingen skjerm, ikke noe fargerom. Det er bare et stativ», heter det i MSIs annonse. Til sammenlikning koster Prestige-skjermen 1299 dollar, har 5K-skjerm, HDR 600-støtte og dekker 98 prosent av DCI-P3-fargerommet som etter hvert har blitt den mest brukte standarden for fargegjengivelse.

«Inkluderer stativ», slenger MSI på til slutt.

Bak på spesifikasjonslista

Når det er sagt, så ville sammenlikningen vært mye mindre fordelaktig for MSIs del om de faktisk hadde sammenliknet med selve Pro Display XDR, som Apples skjerm heter.

MSIs 34 tommer store skjerm er først og fremst i ultrabredformat, så de 5120 horisontale pikslene er «bare» akkompagnert av 2160 vertikale. Apples to tommer mindre skjerm har på sin side 6016 x 3384 piksler, altså 16:10-format, og dermed nesten dobbelt så mange piksler totalt som MSI-skjermen.

Apple-skjermen støtter dessuten 1000 nits kontinuerlig lysstyrke og opptil 1600 nits i korte perioder.

Støtte for HDR 600 betyr for MSI-skjermen at den har en maksstyrke på minst 600 nits. Den bruker også USB-C i stedet for Thunderbolt 3 og har fått kritikk på Twitter for å se «billig» ut.

Det skal selvfølgelig imidlertid gjentas at MSI-skjermen koster en femtedel av Apples skjerm.

Urettferdig sammenligning

Kollega Finn Jarle Kvalheim forklarte for øvrig i en kommentarartikkel tidligere i uken hvem Apples proffskjerm er rettet mot, og hvordan den nødvendigvis ikke er så kostbar fordi de fremste alternativene på markedet gjerne koster hundretusenvis av kroner.

«Dette er profesjonelle innen foto, video og lyd. De jobber i studio, og en svært stor del av kostnadene deres går med til nytt utstyr hvert eneste år og ofte flere ganger i året. Hvis de ikke holder tritt med utviklingen i ytelse gjør de jobben sin saktere og blir mindre konkurransedyktige. Det er kreative folk i koste-hva-det-koste-vil-bransjer», skrev han.

Les også
Mannen bak iPhone-designet slutter i Apple
annonse