Norsk dings varsler deg når luften i hjemmet blir for dårlig

Airthings Wave Plus måler om luften er helseskadelig.

Tek.no / Berlin: Norske Airthings har slått seg opp på smarte radonmålere. Radongass er radioaktiv, og har en tendens til å være spesielt konsentrert i kjellere, typisk i hus som er bygget på skifergrunn. I for høye konsentrasjoner av radon kan den være helsefarlig. Men radongassen er slett ikke den eneste skadelige gassen vi omgir oss med, og dermed har selskapet satset på nye målere som får med mye mer.

Ny av året er Airthings Wave Plus. Siden det er en Airthings-dings måler den selvfølgelig radonnivåene, men nå kan den måle en rekke ulike ting og gi et helhetsbilde av luftkvaliteten i rommet.

Begge de to Wave-variantene ser like ut, og er til forveksling like en røykvarsler. De er bygget en del bedre enn røykvarslere flest. Selv om de likner litt på denne typen dingser er de ikke røykvarslere, og kan ikke brukes i til den typen akutte nødvarslinger.

Oppdager farlige partikler

I stedet gir de deg et hint dersom det er på tide å gjøre noe for å få opp luftkvaliteten. Det handler snarere om tiltak man bør gjøre i løpet av noen dager, uker eller måneder og ikke nødvendigvis at du bør løpe ut av stua og ringe nødetatene.

Én av tingene den måler er såkalte VOC-partikler. Altså volatile organiske stoffer (volatile organic compounds). Dette er gasser som for eksempel kommer fra tørkende maling i en nyoppusset stue, eller det kan være ting som flyr i lufta fra eksempelvis spraybokser og liknende. Airthings fremhevet også at den av mange elskede «nybillukten» også er en av disse - den er kanskje ikke like bra for oss som nesen vil ha oss til å tro.

Dette er forøvrig ikke noe som bare er plagsomt i hjem, men også enkelte yrkesgrupper kunne hatt nytte av å ha en slik varslingsløsning på plass. Eksempelvis er frisører svært utsatt for helseskader på grunn av stoffene som bor i spraybokser og hårfargemidler.

Er det for mye CO2 her?

Slik ser oversikten over flere tilkoblede sensorer med historikk ut.

En annen ting som måles her er CO2-nivåer. Dermed kan du følge med på naturlige svingninger i innelufta, og hvis du bruker gass i matlaging eller oppvarming er det også greit å se hvordan det påvirker luften over tid. Men akkurat som du uansett må ha en røykvarsler, er det nok lurt å ha en gassalarm ved siden av, i hytta, båten eller campingvogna.

Airthings Wave Plus skal først og fremst gi deg trenden og beskjed om hvordan ståa er akkurat nå, slik at du kan få på plass tiltak hvis nivåene generelt er høye. Den uler hvis det blir farlig, slik en skikkelig gassalarm gjør.

Temperatur, luftfuktighet og atmosfærisk trykk er forøvrig også blant tingene Wave Plus måler. Dermed får du en rimelig komplett oversikt over inneklimaet ditt fra én dings.

Alle målingene er tilgjengelige i Airthings-appen, slik at du kan se trender og presis informasjon om hvordan luften er akkurat nå.

Hold hånden mot den for rask oversikt

Airthings' radonkart kan fortelle deg hvor radonforekomstene er høyest. Informasjonen hentes fra selskapets tilkoblede sensorer, som Wave og Wave Plus.

Men hvis du ikke har appen og mobilen i nærheten, eller har interesserte gjester, holder det å ha hånden foran Wave Plus for at den skal lyse opp i én av tre farger. Lyser den lille ringen i midten av boksen rødt er det på tide å gjøre noe med luftkvaliteten. Oransje og grønt er henholdsvis gjennomsnittlig og meget bra luftkvalitet, og dermed ikke nødvendigvis farger som betyr at det er fare på ferde.

Airthings samler informasjonen fra disse dingsene sentralt også, og viser den anonymisert i det store Radonmap-kartet sitt. Så lenge det er fler enn én Wave-sensorer i et gitt område vil det dukke opp med en farge på radonkartet. Dermed kan du få et inntrykk av om stedet du er på har mye eller lite av den radioaktive gassen.

I Norge vil Wave Plus koste 2700 kroner, der lillebror, Wave, ligger på rundt 1600 kroner.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

Les også
Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor: Netatmos smarte luftkvalitetsmåler gir deg fin oversikt over inneklimaet
Les også
Netatmo smart værstasjon og Oregon Scientific WMR86N: Med disse får du full oversikt over været
annonse