Tek.no

Nyhet

Trøbbel for MacOS Catalina

Gamle apper fungerer ikke lenger og flere rapporterer om småfeil.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
14 Okt 2019 12:20

Forrige uke slapp Apple den nyeste Mac-oppdateringen MacOS Catalina, og som vi skrev byr oppdateringen på en rekke endringer.

Nå viser det seg at oppdateringen også har skapt problemer for en rekke brukere. Noe skal skyldes at MacOS Catalina dropper støtten for gamle applikasjoner (32-bits-applikasjoner), men mange klager også på småfeil og bugs. Apple Insider skriver for eksempel om en feil med Mail-programmet som gjør at gamle e-poster blir slettet.

Gamle apper slutter å fungere

Den mest drastiske endringen for MacOS Catalina er ikke noe man legger merke til på overflaten, men fremover vil operativsystemet bare støtte såkalte 64-bit-apper. Stort sett alle nyere programmer har støtte for dette, men en rekke mindre apper og tilleggsprogram, som kanskje har blitt glemt eller forlatt av utvikleren sin for flere år siden, har sluttet å fungere.

Dette skrev vi om tidligere i sommer, hvor vi skrev en guide om hvordan du kan sjekke om du har 32-bits-apper installert på Macen din. Les denne hvis du er usikker på om du bør oppdatere til Catalina eller ei.

Problemer med Mail og Adobe

Overgangen fra 32- til 64-bits programmer har blant annet skapt trøbbel for flere eldre Adobe-programmer. Ikke fordi appene i seg selv bruker 32-bits-kode, men fordi selskapets lille tilleggsprogram som sjekker lisenskoden din gjør det. Det samme gjelder visst Adobes tilleggsprogram som lar deg slette Adobe-programmer, melder The Verge.

Adobe anbefaler at du ikke oppdaterer Macen din til MacOS Catalina hvis du bruker Photoshop eller Lightroom som er eldre enn selskapets CC-modeller (Creative Cloud).

Et annet problem brukere har klaget på er forsvinnende e-poster fra Apples mailprogram Mail, skriver AppleInsider. Her er det ikke 32-bits-kode som har skapt problemer, men synkronisering mot andre Apple-enheter. Når brukere har forsøkt å flytte rundt på meldinger har de angivelig synket feil eller blitt slettet. Det skal også være problemer knyttet til gjenoppretting av filer fra e-post-arkivet.

Ørten varsler

Noen brukere klager også på Apples nye varsler om applikasjonstillatelser. Dette er ikke direkte en feil da Apple med viten og vilje har ønsket å varsle brukere om hva slags persondata alle apper har tilgang til. Likevel skal det ha skapt frustrasjon hos noen brukere. Blant annet utvikleren Tyler Hall, som sammenligner alle varslene med Windows Vistas UAC-varsler for mange år siden:

Har du lastet ned MacOS Catalina? Hva synes du?

annonse

Les også