Til hovedinnhold

Dette blir nytt i nye Chrome

Enorm overhaling er på vei.

Verdens mest populære nettleser er i ferd med å få en gigantisk oppdatering. Langt større enn de vanlige småjusteringene vi vanligvis ser, og fullpakket av endringer både på overflaten og bak kulissene.

De mest åpenbare funksjonene du trolig vil legge merke til er at du kan gruppere faner sammen. For eksempel hvis du har noen faner som du bare bruker til jobb, eller noen faner du har knyttet til en spesifikk hobby.

En annen er en funksjon som automatisk skal stoppe annonser som trekker mye batteri fra PC-en din.

Men i tillegg til disse funksjonene du trolig kommer til å merke fra dag én, er det en hel drøss av systemjusteringer Google har gjort som du bør være klar over.

Her er de viktigste:

Tydeliggjøring av viktige funksjoner

Grensesnittet til nettleseren får en rekke justeringer, som skal gjøre det lettere å finne de mest brukte og viktigste funksjonene. Det vil nå være en egen «utvidelses»-knapp ved siden av profilknappen din i verktøylinjen, hvor du kan se hva slags tilganger en utvidelse har.

Det vil også gjøre det ryddigere for alle som har haugevis av utvidelser, fordi det kan være en påminner om at du ikke trenger å ha et ikon for hver eneste utvidelse du har ved siden av adressefeltet.

Tydeligere sikkerhetsfokus

Inne på innstillinger er det også en rekke justeringer, og flere ting har blitt flyttet rundt på for å gjøre dem tydeligere eller mer tilgjengelig. Dette inkluderer blant annet sikkerhetsinnstillingene i menyen.

En ny funksjon kalt Safety Check vil fortelle deg om passordet du har lagret i nettleseren er kompromittert eller ei. Dette sjekker nettleseren ved å benytte seg av databaser fra steder som haveibeenpwned.com. Finnes passordet ditt i en av disse listene, vil Chrome foreslå at du endrer det.

Du vil bli varslet om du har skrudd av «Safe Browsing», som skal hjelpe deg å ikke besøke farlige sider eller laste ned skadelige apper.

Den vil gjenkjenne om du har lastet ned farlige utvidelser til nettleseren, og hvordan du i så fall blir kvitt dem.

Google vil også la deg blokkere tredjeparts «cookies» i den nyeste versjonen av Chrome, men bare hvis du surfer i Incognito-modus. Dette er noe flere andre nettlesere allerede lar deg gjøre, selv i vanlig modus.

Dette kan gjøre at visse nettsider ikke fungerer, noe som trolig er grunnen til at Google bare vil la deg aktivere dette i Incognito-modus og ikke i den vanlige surfemodusen.

Andre oppgraderinger inkluderer DNS-over-HTTPS, som er en annen sikkerhetsfunksjon allerede implementert av Mozilla i Firefox.

annonse