Til hovedinnhold

Apple innrømmer at MacBooker plutselig kan slå seg av

Du kan være rammet om du har kjøpt ny i år.

MacBook Pro 13 fra 2019.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Apples MacBooker har gitt selskapet mye hodebry de siste årene, og selv om selskapet nettopp lanserte en kraftig forbedret MacBook Pro 16 er ikke problemene med maskinene som allerede er ute av døra over.

Nå innrømmer nemlig Apple at enkelte av deres nyeste MacBook Pro 13, som ble sluppet så sent som i vinter og fortsatt er i salg, plutselig kan skru seg av helt uventet når batteriet når et nivå mellom 50 og 25 prosent.

Apple forteller at problemet skal være isolert til å gjelde årets basisutgaver av MacBook Pro 13, altså de med totalt to Thunderbolt 3-porter.

Prøv denne «fiksen» selv

Om du har kjøpt en slik Mac i år og opplever at maskinen din har gått i svart for deg lenge før batteriet skulle være ladet ut, finnes det heldigvis en løsning du kan forsøke før du begynner å styre med reparasjon.

På sine nettsider forklarer nemlig Apple hva du kan gjøre dersom du er berørt.

I praksis skal det kunne hjelpe å vente til Macen din viser under 90 prosent batterikapasitet før du så plugger den i laderen, lukker alle apper og smekker igjen lokket slik at den går inn i sovemodus. Deretter skal Macen få lade uavbrutt i minst 8 timer.

Når de 8 timene har gått kan du starte Macen igjen og se etter nye systemoppdateringer fra Apple. Det gjør du ved å velge «Systemvalg» i «eple»-menyen som du finner øverst til venstre på skjermen din og deretter gå til «Programvareoppdateringer».

Dersom dette ikke fjerner problemene du skulle oppleve med at den nye Macen din slår seg av med mye gjenstående batterikapasitet må du ta kontakt med Apple for en reparasjon.

Hjemsøkt av Mac-problemer

Apple har vært gjenstand for mye kritikk den siste tiden. Etter at de lanserte nye Macer med det såkalte sommerfugltastaturet fikk de raskt meldinger fra kunder om taster som satte seg fast, ikke registrerte trykk eller bokstaver som gjentok seg. Problemene bredte seg over flere generasjoner maskiner, og selskapet måtte til slutt innrømme flere svakheter ved tastaturets konstruksjon og sette i gang en ordning med gratis utbedringer.

I vinter ble det klart at en konstruksjonsfeil kunne føre til at skjermen på MacBook Pro-maskiner med Touch Bar produsert mellom 2016 og sent 2018 kunne slutte å fungere når den ble åpnet opp til normal arbeidsvinkel på grunn av slitasje på skjermkabelen som forbandt panelet med maskinens hovedkort.

I sommer kalte Apple tilbake en rekke MacBook Pro 15-maskiner produsert mellom 2015 og 2017 ettersom de risikerte overoppheting. På samme tid ble det også kjent at enkelte MacBook Air fra 2018 kunne slutte å ta i mot strøm og Apple måtte sette i gang gratis reparasjon også her.

Nylig lanserte Apple en helt ny generasjon MacBook Pro. Foreløpig er det imidlertid kun 16-tommeren som har blitt ny, og i vår test pekte vi på at både kjølingen og tastaturet virker langt mer solid enn tidligere.

annonse