Til hovedinnhold

Nå er Xiaomi større enn Huawei i Europa

Men Samsung er fortsatt klart størst.

Xiaomi har overtatt tredjeplassen fra Huawei her i Europa. Selskapet har hatt en rekke gode og rimelige mobiler i salg den siste tiden.

Analytikerne i Canalys har sluppet mobilsalgstall for andre kvartal i år, og tallenes tale er klare; Xiaomi har kraftig vekst i Europa, og har nå gått forbi Huawei som tredje største produsent.

Kontinentet domineres ellers av Samsung, fulgt av Apple.

Hva skjedde med Huawei?

I fjor så alt temmelig bra ut for Huawei. De hadde akkurat lansert P30 Pro, og etter en lang rad gode mobilkamera og batterier som varer lenge, var populariteten økende. Men så fikk de handelsforbud mot amerikanske selskaper, og kunne ikke lenger bruke Google-tjenestene på telefonene sine. P30 Pro er fortsatt selskapets siste toppmodell med Google her i Europa, mens sommerens P40 Pro leveres med Huaweis tjenester i stedet.

Den lange tiden siden siste Google-mobil fra Huawei har tydeligvis hatt sin virkning på mobilsalget her i Europa.

Det store problemet er at Huaweis appbutikk, App Gallery, fortsatt ikke er like omfattende, eller har alle de viktige tjenestene, som Google Play har. Et nærliggende eksempel i norsk sammenheng er fraværet av Vipps.

Den kinesiske mobilprodusenten har solgt 17 prosent færre mobiltelefoner i år enn i samme kvartal i fjor. Xiaomi derimot kommer som en rakett, og har økt sitt salg med hele 65 prosent.

Også Apple har gjort det temmelig skarpt, med en salgsøkning på 42 prosent sammenliknet med i fjor.

Det er grunn til å mistenke at den rimelige og kompakte tassen iPhone SE har bidratt sterkt til Apples voldsomme salgsøkning det siste kvartalet. En rask budsjett-telefon med god byggekvalitet er et trygt valg når økonomien skrangler.

Samsung er fortsatt største mobilprodusent i Europa, og har 30 prosent av markedsandelen målt i enheter. Det har likevel ikke vært et godt kvartal for koreanerne, ettersom leveransene minket med 31 prosent sammenliknet med i fjor.

På femteplass som enkeltmerke i Europa kommer Hmd, som designer og selger Nokia-mobilene for tiden.

Krasjer i Europa, likevel størst i verden

Huaweis mobilsalg klarer seg likevel svært bra globalt, ettersom selskapet har vokst stort i hjemlandet Kina. For noen dager siden kom nemlig Canalys’ rapport om verdens mobilsalg, og der topper Huawei hele lista, med både Samsung og Apple under seg.

I Europa endte det likevel svært tett mellom de to kinesiske merkene. Xiaomi skal ha solgt 7,1 millioner telefoner i Europa i andre kvartal, og leder med 100.000 enheter over Huawei, ifølge en uttalelse gitt til Android Authority.

Med en år-over-år-vekst på 65 prosent for Xiaomi og en salgsnedgang på 17 prosent for Huawei, er det dog nærliggende å tenke på de to som hurtigtog som møtes, på vei i hver sin retning. Hvis hastigheten på Xiaomis oppgang og Huaweis nedgang holder seg i neste kvartal, vil avstanden kunne bli enorm i neste kvartalsoversikt.

Samsungs nye Galaxy Note 20-serie kan bli en storselger for Samsung, og kan sende pilene oppover i tredje kvartal, etter et nokså traurig 2. kvartal her i Europa.

Et uvanlig kvartal

Foreløpig har ikke alle detaljene om Canalys’ tall kommet. Men man kan trygt si at det siste kvartalet vært ett av historiens mer uvanlige kvartaler, med covid19-restriksjoner og vaklende økonomiske utsikter. Oppå all «viraken» i verden, påvirkes kvartalstall også alltid av hva de ulike selskapene har å melde om av nyheter.

For Samsungs del kom Galaxy Note 20-serien denne uken, og ser i hvert fall delvis ut til å være mer telefon for pengene enn vårens Galaxy S20-serie. For Apples del preges nok tallene av den rimelige og gode iPhone SE-modellen, som kom ut i våres - og med en litt forsinket høstlansering spørs det om iPhone 12-modellene vil rekke å påvirke årets tredje kvartal så veldig.

På grunn av disse årlige syklusene vil avstandene mellom selskapene i slike topplister forandre seg mye fra kvartal til kvartal, uten at det nødvendigvis gjenspeiler reelle, langvarige markedsendringer.

annonse