Til hovedinnhold

Denne bilen får norske kunder se før verdenspremieren

Skoda viser produksjonsversjonen av Vision iV i Norge før verdenspremieren.

Mye kan tyde på at Skoda anser Norge som et ekstremt viktig marked for den kommende elbilen basert på Vision iV-konseptet. De har nemlig valgt å legge en visning av bilen til Norge 12. januar – før verdenspremieren går av stabelen.

Sistnevnte vet vi foreløpig ikke når skal skje, men Skoda sier i alle fall at det blir etter norgesvisningen. Dette blir også den første visningen av produksjonsversjonen av Vision iV i verden.

Over 7.000 reservasjoner?

Skoda Norge melder om enorm interesse for bilen i form av forhåndsbestillinger, i praksis en plass i køen i bytte for et depositum på 5.000 kroner.

Selskapet ønsker imidlertid ikke å oppgi noe nærmere.

– Jeg har dessverre ikke mulighet til å gi deg et konkret tall, utover å si at det er et formidabelt tall og på et nivå jeg ikke har vært borti selv tidligere, sier pressekontakt Øyvind Rognlien Skovli.

Ut fra det vi har sett i ulike fora, skal imidlertid de som har lagt inn reservasjoner nylig ha fått kønummer som ligger et sted mellom 7.000 og 8.000.

Slike tall må også taes med en klype salt, da svært mange elbilsultne kunder åpenbart har reservasjoner inne på flere kommende elbiler, og Vision iV vil for eksempel møte sterk konkurranse fra Fords Mustang Mach-E og Tesla Model Y, for å nevne noen. I tillegg kommer også Volkswagens egen el-SUV ID.4.

Produksjonsversjonen skal ligge tett opptil konseptet, ifølge Skoda. De skulpturelle setene må nok vike, gjetter vi.

Fullt fotoforbud

At bilen vises til norske kunder før verdenslanseringen gjør også at det blir strenge sikkerhetskrav involvert. Det blir for eksempel fullt fotoforbud, og ingen mobiltelefoner, kamerautstyr eller klokker (!) blir tillatt inn i salen hvor bilen står utstilt.

– Den unike muligheten vi har fått til å vise bilen, før resten av verden får se den, kommer med en rekke krav fra fabrikken. Alle som forhåndsbestiller bilen får en invitasjon, og da er det førstemann til mølla. På grunn av restriksjoner knyttet til sikkerheten har vi ikke muligheten til å åpne for alle de tusenvis som står på lista vår, men vi lover at vi skal åpne dørene for så mange som mulig, sier Skoda-sjef Thomas Meiner i Harald A. Møller.

Invitasjonene skal sendes ut 2. desember, og alle kunder med forhåndsbestilling vil i utgangspunktet være invitert. Skoda opplyser ikke noe mer om hvor arrangementet vil finne sted annet enn at det vil være på Østlandet.

Les også
Volkswagen viser frem sin el-stasjonsvogn, lover «perfekt» aerodynamikk
Vision iV-konseptet er en ganske høyreist SUV på snaut 4,7 meter.

500 kilometer

Skoda Vision iV produseres på Volkswagen-konsernets MEB-plattform, og Skoda har varslet at produksjonsmodellen vil få en WLTP-rekkevidde på inntil 500 kilometer – fra det vi antar er det foreløpig største MEB-batteriet på 77 kilowattimer netto.

Konseptversjonen er 4,67 meter lang, 1,93 meter bred og 1,61 meter høy, som er noen få centimeter kortere, men litt høyere enn Fords nevnte Mustang Mach-E.

Ellers har Skoda bekreftet at bilen vil få mulighet for både firehjulsdrift og tilhengerfeste. Utleveringene skal starte i 2020.

Les også
Her er Lexus’ første elbil – håper å doble salget i Norge
annonse