Nyhet

Dette er Teslas nye pickup

Lang rekkevidde, stor ytelse og langt fra avskrekkende prislapp.

Slik ser Cybertruck ut.

Det har lenge vært ventet at Tesla skulle hive seg med i pickup-markedet, som ikke minst i USA er enormt viktig. Dette er et segment elbiler hittil har vært mer eller mindre fraværende i (foruten noen hederlige unntak), men da Tesla klokka 05:00 norsk tid i dag dro sløret av «Cybertruck» var den tiden forbi.

Dette blir altså Teslas sjette personbilmodell, ettersom vi allerede har fått (kronologisk) Roadster, Model S, Model X, Model 3 og Model Y. Som nevnt blir den ekstra viktig for det amerikanske markedet, men også her hjemme er den nok et kjærkomment alternativ – ikke minst fordi de samme elbilfordelene selvsagt gjelder for denne som for alle andre elbiler.

Cybertruck er imidlertid ikke helt som alle andre elbiler, og definitivt ikke som alle andre pickup-er. Dette ser mest av alt ut som noe dratt rett ut av futurismen til for eksempel Blade Runner-filmen.

Så, hva er dette for noe, mer spesifikt?

Dette er Cybertruck

Cybertruck har et stålskall som er svært skarpt i alle bauger og kanter, og i fronten og bakenden har den heldekkende lysstriper som kjørelys – akkurat som selskapet teaset før lansering.

Bilen kommer med adaptiv fjæring som kan heves eller senkes 10 centimeter, den kan trekke opptil seks tonn på hengerfestet og den har ytelser som setter selv sportsbiler i skammekroken.

Skarve 2,9 sekunder skal det ta å klare 0–60 miles i timenpå den raskeste versjonen, eller rundt regnet tre sekunder for 0–100 km/t på ikke-amerikansk tellemåte. Dette er også den dyreste utgaven, som starter på 69.900 dollar, eller omkring 650.000 norske kroner før avgifter og skatt. Denne varianten skal klare rundt 800 kilometer på én lading, hvilket er ganske spinnvilt sett mot resten av markedet. Her er det også totalt tre elmotorer.

Billigste variant skal koste fra 39.900 dollar, altså omtrent 370.000 kroner. Denne har da ikke firehjulstrekk; for dét må du opp i 49.900 dollar, eller rundt 460.000 kroner. Disse to har henholdsvis rundt 400 og 480 kilometer rekkevidde.

Interiøret ligner på det vi har sett fra Tesla før, og den samme 17 tommers skjermen som vi først så i Model 3 er på plass. Det er også en løsning for seks seter i bilen, med tre seter foran og tre bak.

Skal være et likeverdig alternativ til tradisjonelle pickup-er

Musk var svært opptatt av å presisere fra scenen at dette var akkurat som en vanlig pickup, og at de ikke hadde tatt noen snarveier. Plassen skulle være like god, trekkraften skulle være på plass og rekkevidde skulle ikke være noe problem.

...ooooooog knuste vinduer.

Videre skal også bilen være både skuddsikkert og tåle harde slag fra gjenstander som hammere, for eksempel, noe som ble svært fysisk demonstrert fra scenen.

Det gikk ganske voldsomt for seg, spesielt da vinduene på bilen faktisk knuste da det ble kastet tunge kuler på dem – noe Musk sa ikke hadde skjedd tidligere. Samtidig gikk ikke kulene gjennom glasset, så demonstrasjonen virker jo forsåvidt etter formålet.

Se video av knusingen under:

Gikk ikke helt etter planen på lansering av Tesla-trucken

Musk selv sa også fra scenen at de tre mest solgte bilene i USA var nettopp pickuper, og bekreftet dermed mer eller mindre viktigheten av at Tesla kom seg inn på markedet. Cybertruck skal være et friskt pust inn i markedet, mener han:

– Biler har vært veldig like de siste hundre årene, vi trenger noe nytt, noe som går på fornybar energi. Og vi trenger det nå, sa Musk.

Så gjenstår det å se om Cybertruck kan appellere til tradisjonelle bilkjøpere med utseendet sitt. Ett er i alle fall sikkert: den skiller seg ut.

Les også
Fords elbil skal hete Mustang Mach-E
annonse