Til hovedinnhold

Fant verdens største primtall

Fikk pengepremie i belønning.

iStock, 19987113

Et gigantisk tall, med over 17 millioner siffer, innehar nå rekorden for det største, kjente primtallet i verden. Tallet uttrykkes i sin kortform som 257 885 161 - 1, og om vi skulle skrevet det ut i sin helhet ville det tatt deg et halvt minutt å laste denne artikkelen over en vanlig bredbåndslinje.

GIMPS-samarbeid

Tallet ble oppdaget gjennom et samarbeidsprosjekt kalt «GIMPS», som står for Great Internet Mersenne Prime Search. I dette prosjektet bidrar tusenvis av frivillige med maskinkraft fra sine PC-er for å lete etter såkalte Mersenne-primtall.

Disse tallene har formen 2p - 1, hvor p også er et primtall, og er ekstremt sjeldne. Det nyoppdagede tallet ble det 48. slike man kjenner til, og University of Central Missouri-professor dr. Curtis Cooper får tildelt 3000 dollar i premie for å ha identifisert dette.

GIMPS deler nemlig ut pengepremier for nyoppdagede Mersenne-primtall. For tall med mindre enn hundre millioner siffer er deres veiledende premie nettopp 3000 dollar, men når man kommer litt opp i størrelser øker beløpet betraktelig.

Penger i potten

Electronic Frontier Foundation (EFF) belønner nemlig de som oppdager store primtall, og da spesielt når man bryter noen satte grenser. For eksempel delte de i april 2000 ut hele 50 000 dollar til en av de mange GIMPS-frivillige, for oppdagelsen av det første primtallet med over én million siffer.

Ni år senere ble hele GIMPS-prosjektet belønnet med en dobbelt så stor sum for å ha funnet det første primtallet med over 10 millioner siffer. GIMPS har nå tatt sikte på å finne det første primtallet med over 100 millioner siffer, som – hvis de lykkes – vil gi nettverket en premie på 150 000 dollar.

Av dette vil en tredjedel gå til veldedighet, en tredjedel vil gå til deltakeren som først rapporterer tallet, mens resten vil gå til administrasjon og for å dekke deres egne premieringer. Prosjektet anslår imidlertid at denne oppdagelsen vil ta 12 – 15 år å nå med dagens utregningsnivå.

Heftig regnekraft

Etter at et nytt, gigantisk primtall er identifisert, må det også bevises. I den nye verdensrekordens tilfelle tok dette hele 39 dager med kontinuerlig utregning på en av PC-ene ved dr. Coopers universitet.

For å sikre at det ikke var noen feil i utregningen ble det hele bekreftet av flere uavhengige parter, med forskjellige programmer på forskjellig maskinvare.

En slik bekreftelse kom inn fra programmet CUDALucas, etter 3,6 dagers utregning på en Nvidia-GPU, mens en annen bekreftelse kom via standard GIMPS-programvare på en Intel i7-prosessor, etter 4,5 dagers arbeid. Et tredje og siste bevis kom fra en 32-kjerners server, donert av Novartis IT, som kjørte programmet MLucas i 6 dager i strekk.

Dette er primtall

Primtall er tall som bare kan deles på seg selv (eller én), hvis du vil sitte igjen med et helt tall. De har flere bruksområder, men i dagliglivet er nettbanksikkerhet kanskje en av de mer nærliggende.

RSA-kryptering, som blant annet sikrer nettbanker, baserer seg nemlig på å multiplisere et par tilfeldig utvalgte primtall.

Selv om det eksisterer en uendelig mengde primtall, finnes det ingen formel for å identifisere disse – som i korte trekk betyr at de må identifiseres gjennom prøving, feiling, og enorme mengder regnekraft.

(Kilder: New Scientist, GIMPS, EFF)

Mer om
annonse