Til hovedinnhold

Gigaset lanserer touch for hjemmet

Tyskerne tror på hjemmetelefonen.

Det tyske selskapet Gigaset la denne uken frem tall som viser at fasttelefonen fremdeles har livets rett. I snitt finnes det 1,8 trådløse telefoner i hvert eneste hjem. Sju prosent av husstandene har fire eller flere trådløse telefoner. På verdensbasis er trådløse telefoner basert på Dect et vekstmarked, viser tallene fra analyseselskapet MZA.

Mange nordmenn har en eller flere Gigaset-telefoner fra Siemens i sitt hjem. Det tyske investeringsselskapet Arques kjøpte Gigaset fra Siemens, og fikk med det også rettigheten til å bruke merkenavnet Siemens på sine trådløse telefoner i en periode på to år.

Arques oppdaget raskt at trådløse telefoner var god butikk. Resultatet ble at Arques gikk fra å være et rent investeringsselskap til å bli et industriselskap som produserer 15 millioner trådløse telefoner i året, og har en omsetning på 500 millioner Euro. Arques byttet navn til Gigaset, og fjernet samtidig Siemens-navnet fra sine produkter.

Nå er Gigaset på banen med tre nye produkter. Disse er C610, L410 og SL 910.

Hjemmetelefon med Facebook

C610 er en trådløs telefon med tilgang til Facebook og Twitter. Den har i tillegg nyheter, vær, oversetter og leksikon integrert i telefonens menyer. Av utseende ser det ut som en tradisjonell trådløs telefon fra Siemens.

Høyttalerklype

C610 og L410

L410 er ikke egentlig en trådløs telefon, men en tilleggsdings som du fester på klærne ved hjelp av en klype. Dingsen veier 30 gram og har mikrofon og en kraftig høyttaler så du kan føre samtaler med hendene fri. Ved innkommende anrop trykker du bare på den grønne knappen på dingsen, og samtalen er i gang. Du kan også overta samtaler fra andre trådløse telefoner, og du kan føre dem tilbake igjen. Ulempen er at samtalene dine ikke blir veldig private med denne løsningen.

L410 gir HD-lyd og 50 meter rekkevidde innendørs, og gir med det både bedre lyd og bedre rekkevidde enn du får med Bluetooth-baserte løsninger. L410 er for øvrig det første produktet som kun markedsføres som et Gigaset-produkt.

Flaggskip med berøringsskjerm

SL 910 er en lekker hjemmetelefon. Men så veldig smart er den ikke.

Toppmodellen heter SL 910, og er den første Dect-telefonen med berøringsskjerm. Kort fortalt ser den ut som en litt kraftig smartmobil med ramme i forkrommet stål og en bakside av plast med sort pianolakk. Under skjermen er det tre taster. To av dem er samtaletaster (svar/avslutt), mens den tredje åpner telefonmenyene.

Skjermen måler 3,2 tommer og er kapasitiv. Den er litt mindre enn skjermen påiPhone 4, som måler 3,5 tommer. Skjermoppløsningen på SL 910 er på 320 x 480 punkter.

Vi må bare innrømme at vi ved første øyekast ble litt betatt av SL 910. Gigaset har da også fått Reddot Design-pris for SL 910. Men vi ble tilsvarende skuffet da vi begynte å trykke oss rundt i menyene.

Ingen smarting

For selv om SL 910 ser ut som en smartmobil, så finnes det vel knapt en mobiltelefon som kan så lite. SL 910 har de vanlige telefonfunksjonene, en adressebok med plass til 500 kontakter med opp til 8 telefonnummer på hver, klokke, alarm og telefonsvarer. I tillegg har den Bluetooth, for overføring av adressebokoppføringer og tilkobling av trådløs håndfri.

Forklaringen fra Gigaset er enkel – dette skal være en hjemmetelefon med god lyd. Alle de andre sakene kan du bruke mobilen din til. Men skal du gjøre alt det andre med mobilen, hvorfor ikke også bruke den som telefon hjemme?

Det finnes fremdeles argumenter for å ha en fasttelefon i hjemmet. Med fasttelefon menes et telefonnummer knyttet til husstanden. Om dette er IP-telefoni eller kobbertråd i veggen spiller mindre rolle. En av fordelene er at du kan ringe gratis mellom fasttelefoner. Lydkvaliteten på samtalen blir bedre, og strålingen fra Dect-telefonen er bare en brøkdel av den som mobiltelefonen avgir. En fasttelefon er alltid på, noe du selvsagt også kan sette mobilen din til å være.

Tyske kvalitetsprodukter

Gigaset designer og produserer sine telefoner i Tyskland, og ikke i Asia hvor slik de fleste av konkurrentene har sine fabrikker. Selskapets telefoner koster også 25 prosent mer enn gjennomsnittet av trådløse telefoner. Gigaset mener de kan forsvare prisforskjellen med at de selger tyske kvalitetsprodukter.

Her er noen flere skjermbilder som viser hvordan Gigaset SL 910 tar seg ut:

annonse