Tek.no

Nyhet

Netthandel versus butikk

Ole Morten Knudsen
3 Okt 2007 13:30

I pre-netthandeltid var det ikke mye valg når du skulle kjøpe ny elektronikk.
Skulle du ha ny TV var det en selvfølge å dra ned på den lokale butikken.
På den gode side var det da muligheter for å godsnakke med selgeren og få en god pris.
Er det i dag mulig å prute på prisen?
Les også:
Kjøper diamanter for millioner over nett.
Bremser for netthandelen.
Norske kvinner tøffest på shopping.

Kan du prute?

Teknofil har sjekket med flere forhandlere for elektronikk og utsikten for å gjøre en rimelig handel er ikke helt svart. Ingen av stedene, verken i butikk eller på nett, er de villige å bekrefte om det er mulig å prute på prisen.

Men nesten alle opplyser at de skal være rimeligst. Dette gir gode muligheter for deg.

Snakk med selger

Expert er en av de stedene hvor du kan utøve litt personlig innflytelse på selgeren.

- Hver handel hos Expert er unik. Derfor er det opp til selgeren å vurdere hver enkelt handel. Expert har i utgangspunktet meget konkurransedyktige priser, men dersom det mot formodning viser seg at våre priser er for høye, vil vi legge fullt trykk på å jekke dem ned, opplyser Nils Erlimo, kommunikasjonsrådgiver hos Expert til Teknofil.

Menneskelige kontakten viktig

Noe av de samme opplysningene får vi også hos Elkjøp. Informasjonssjef Åshild Indresøvde legger ikke skjul på at kunder her vil kunne godsnakke med selgeren.

- Elkjøp satser på netthandel, men vi ser klart at de flest kundene våre gjerne leter opp produkter på nett, mens selve kjøpet skjer i butikken. I butikken får du helt klart en annen opplevelse av produktet samtidig som den menneskelige kontakten med selgeren spiller inne. I utgangspunktet har vi etablerte pakketilbud, men om du skaper din egen pakke er det ikke utenkelig at du kan godsnakke med selgeren for et tilbud på denne, forklarer hun.

Slike tilbud kan du muligens også oppnå via telefon, men her skal det nok en del mer godsnakking til.

Vanskeligere på nett

På nett er det i utgangspunktet vanskeligere å prute med selger. Her er det stort sett store partier som gir rabatt.

- Ja vi har veldig mange "storkunder" som får rabatt. De har en innkjøpsavtale med oss. Dette gir de bedre priser, fast kontaktperson og fakturamulighet, opplyser Petter Aaland ved PSdata.

Dette gjelder i første rekke kunder som stat, kommune og bedrifter. Men om du slår deg sammen med flere venner om å kjøpe nye dataer er det nok ikke utenkelig at det kan åpnes for en kvantumsrabatt.

Lønner netthandel seg?

Men hvis det er enklere å oppnå en billig pris i butikk enn på nett, hvorfor skal det da lønne seg å handle på nett? Jo nettopp på grunn av prisen.

Alle forhandlerne Teknofil har hørt med opplyser at nettet gir en rimeligere pris på grunn av mindre utgifter. I tilegg har kundene faktisk flere rettigheter på nett enn i butikk.

- Nettkunder har like gode, og i enkelte tilfeller flere rettigheter knyttet til for eksempel angrerett, sammenlignet med kunder som handler i fysiske butikker. Den eneste utfordringen vi ser er at kunden ikke får mulighet til å ta på og se varen "live". Samtidig er vår erfaring er at kundene skaffer seg nødvendig kunnskap om produktene før de bestiller, og dermed unngår negative overraskelser når de mottar varene, sier markedssjef hos nettbutikken amentio.no, Are Sørum Langås.

Her er det altså fult mulig å gå i en butikk og beskue en vare fysisk før du eventuelt går og finner den billigste prisen på nett. Det kan uten tvil ofte lønne seg.

Ta en pruterunde

På denne måten kan du selv gå pruterunden på nett. Om du ikke er fornøyd med prisen ett sted er det bare å gå videre til neste.

Men en stor ulempe har netthandelen likevel. Det tar ofte lang tid før varen er bestilt før du får den hjem i hus. Og prisen for frakten må også medregnes. Her har Expert funnet en løsning som skal spare deg for unødvendig ventetid, men likevel gi deg best mulig pris.

De har nemlig samkjørt sin netthandel med de fysiske butikkene. På denne måten kan du handle varen på nettet og hente den i butikken. Men husk bare at varer heller ikke alltid er på lager her, så ring gjerne først, eller sjekk på nett, så du sparer deg for en bomtur.

annonse

Les også