Tek.no

Nyhet

Barnesperre mot mobilporno virker ikke

Marte Ottemo
5 Nov 2007 14:33

Både Telenor og Netcom meldte i sommer at deres tjenester med 18-årsgrense eller voksent innhold ikke skal kunne bestilles når telefonen er registrert på en mindreårig.

Det finnes nemlig nok av snusk å bruke penger på, og både innhold og pris kan være upassende for barn.

Les også:

Slår ned på sex-reklame på SMS.
Satser på tekstgale ungdommer.
Blir mobilbruken gratis?
Registrert som bruker
Nå har altså Forbrukerrapporten avdekket at disse sperrene langt ifra virker slik de skal. Både nakenbilder og erotisk chat var noen av tjenestene deres femårige mobilbruker fikk tilgang til.
Forbrukerrapporten registrerte begge kontantkortabonnementene på sin femårige testperson, og begynte å bestille et utvalg innholdstjenester. I alt ble sju forskjellige innholdsleverandører testet, der fem har 18-års aldersgrense, en har 16-års aldersgrense, mens den siste ikke opplyser om aldersgrense, men har erotisk innhold.
Gjennom Telenors abonnement mottok testerne samtlige sju tjenester blant annet tre erotiske bilder, tilgang til en spådametjeneste og til singelchat.
Med Netcom fikk Forbrukerrapporten tilgang til fem av sju tjenester, men også her slapp to erotiske bilder og den samme singelchatten gjennom filteret.

Må ta ansvar
- Det er urovekkende at et system som ble iverksatt i juni ikke fungerer, og illevarslende at så mange tjenester kan bestilles fra en mindreårigs mobiltelefon. Her er det noen som ikke gjør jobben sin, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Forbrukerrapporten.
Han sier både teleoperatørene og innholdsleverandørene må ta ansvar for å få systemet til å fungere.
- Men det vil nok kreve at Telenor og Netcom får en mer offensiv holdning overfor innholdsleverandørene. Vi fortsetter å jobbe med saken, og vil vurdere å utføre egne kontrollaksjoner, sier Thon.

annonse

Les også