Vi har sett Urospredere
Dokumentaren om ulovlig fildeling, Urospredere, har vært under bearbeiding over lengre tid. Nå er den endelig ferdig og vi har sett filmen. Håndverket er imponerende, men vi tviler på om filmen vil ha store konsekvenser for den videre debatten. Vi har også tvil om filmen vil kunne fange massenes interesse.
Imponerende rekke aktører
For å ta det mest positive aller først. Teamet bak Urospredere har gjort en imponerende jobb med å samle norske aktører i fildelingsdebatten. Både musikere, pirater, advokater, interesseorganisasjoner, politikere, offentlige tilsyn og internettforkjempere er tatt med. Selv kulturministeren har stilt opp for å si sin mening. Dessverre blir dette samtidig filmens store svakhet. Det er tydelig at spørsmålet rundt fildeling er et tema som engasjerer mange og som berører en rekke sektorer. Dokumentaren Urospredere forsøker å favne alle disse i løpet av en knapp time, resultatet blir at de aldri makter å grave seg dypt ned i noen av dem. Resultatet blir da en ypperlig oppsummering av diskusjonen rundt ulovlig fildeling så langt i Norge, men noe nytt i debatten bidrar den ikke med.
På den positive siden medfører dette samtidig at alle som har noe å si om problemet har sluppet til. Deres påstander og meninger er kryssklippet på en god måte uten at det blir altfor spekulativt. Dokumentarskaperne har maktet å holde på sin nøytrale posisjon i etterarbeidet, men har samtidig brukt filmtekniske grep for å skape en debatt i filmen. Selv var vi med under innspillingen av intervjuene med IFPI-leder Marte Thorsby. Ut fra hva vi så da har filmteamet gjort en stor jobb med etterarbeidet, en jobb som tydeligvis har lønt seg da filmen aldri blir kjedelig.
Samme debatten om igjen
Samtidig tilbys det ikke noe nytt i filmen. Debatten, argumentene og påstandene er de samme som både underholdningsbransjen og pirater har brukt i flere år. Det er interessant å se at musikerne selv ikke nødvendigvis er like harde i påstandene som plateselskapene og musikkindustriens interesseorganisasjon. Men det handler nok mye om at det er nettopp Aslak Borgersrud fra Gatas Parlament og Aslak Hartberg fra Klovner i Kamp som har stilt opp. De har for lengst gått ut i debatten og meldt at de ønsker en fornying av bransjen.
Også filmskaper Harald Zwart kommer med noen skarpe synspunkt. I filmen påpeker han at det mest skuffende for en filmskaper er om filmen ikke piratkopieres i det hele tatt. Det vil være det sikreste tegn på at en produksjon har blitt dårlig.
Nøytraliteten holdes
Filmskaperne gikk tidlig ut og sa at denne filmen ikke skal dømme noen, men gi et nøytralt grunnlag for alle parter i debatten for at de skal kunne si sin mening. Det har de også klart for sin del. Dessverre for musikkbransjen selv er det noen av argumentene og påstandene som blir ufrivillig komiske i dokumentaren. Spesielt når formann i Fono, Larry Bringsjord mener musikkbransjen har erkjent at de har vært trege med å tilpasse seg. Kan ikke da alle bare slette platene de har lastet ned og begynne på nytt spør han.
For han selv er helt sikkert dette et fornuftig spørsmål. Satt på lerretet blir det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet.
Du bør kjenne debatten
Filmskaperne har gjort en imponerende jobb. Filmteknisk fins det noen bommerter, men sett i forhold til at dette i utgangspunktet er et hobbyprosjekt og at budsjettet ligger langt under normalen, mener jeg filmskaperne har fått til et godt produkt. Men filmen passer nok best for den som allerede kjenner debatten godt, noen innføring i fildeling eller argumentene gir den ikke. For den som ikke kjenner godt til problemstillingen vil nok organisasjonen Fribits pamflett, "Innføring i fildelingsdebatten", som ble delt ut forut for førpremieren kunne være nyttig å ha. Samtidig er filmen i stor grad basert på norske forhold og hendelser her i landet, dermed mister filmen sitt potensial for å kunne få et publikum utover Norges grenser. Dette tilsier at filmen har et rimelig snevert publikumsgrunnlag. Dette er meget synd da flere av spørsmålene som tas opp gjelder også de som aldri har piratkopiert en eneste fil.
Filmen hadde vært hakket bedre om den maktet å kutte vekk noen av problemene den tar opp. Det er aldri morsomt å "kill your darlings", men for diskusjonens skyld er det noen av aktørene som opptrer som kunne vært kuttet bort og gitt rom for en mer dyptgående undersøkelse av andre temaer. Alle aktørene er helt klart interessante, men desverre blir det hele litt vel mye skumming av overflaten.
Interessant for de få
Urospredere gir ingen løsning av debatten, det hadde nok vært mye forlangt av en times lang film, men samtidig klarer den ikke grave seg dypt nok ned i de temaene den faktisk tar opp. Likevel er dette en god gjennomgang av problemet her til lands og for alle som har fulgt debatten vil filmen være interessant. Også alle som ikke har fulgt debatten vil ha kunne nytte av filmen, men dessverre er det nok få av disse som faktisk vil ta seg bryet med å oppsøke den.
Urospredere vil ha premiere på The Gathering. Etter dette vil filmen legges ut for gratis nedlastning via fildeling og kan også kjøpes som DVD via nettsiden urospredere.no.