Til hovedinnhold

25 år med Koss Porta Pro

Jeg hadde for ikke lenge siden en yngre kvinnelig kollega av den typen som sender tusener av SMS i måneden og omtaler hodetelefonene sine som "kossera mine". Porta Pro nekter åpenbart å gå av moten. 

Koss Porta Pro ble til i 1984, som en videreutvikling av Koss KSP/Sound Partner, som kom på markedet tre år tidligere. Siden den gang har design og spesifikasjoner vært uendret.

På den tiden var Walkman kassettspillere fra Sony omtrent det eneste bærbare du kunne bruke hodesettene sammen med, og mp3 hadde ingen hørt om.  

Tok av med mp3

Salget var da også nokså beskjedent, frem til Apple lanserte iPod i 2001. Musikkspillerne som var levert frem til nå (bærbare kasett- CD og Minidiskspillere) ble gjerne levert med øreklokker, mens ørepluggene som ble levert med iPod nærmest skrek etter å bli byttet ut.

Mens det i 1998 ble solgt 2300 eksemplarer av Porta Pro i Norge, økte antallet til 3000 i 1999, 5400 året etter, og til 8200 i 2001. I fjor ble det solgt anslagsvis 140 000 Porta Pro her i landet. Vekstkurven er ikke lenger like bratt, men 25 år etter at hodesettet kom på markedet er modellen utrolig nok mer populær enn noen sinne.

Nær konkurs

For det amerikanske selskapet Koss har utviklingen vært et eventyr. I 1984 tapte Koss så mye penger at de i realiteten var konkurs og måtte be om konkursbeskyttelse. Etter å ha inngått et forlik med sine kreditorer gikk selskapet i 1986 igjen med overskudd, mye på grunn av nettopp Porta Pro. Senere var selskapet tidlig ute med trådløse hodetelefoner basert på infrarødt lys, øreplugger med lydisolerende egenskaper og flere andre innovative produkter.

Men hele tiden har Porta Pro beholdt sin status som det beste hodesettet i lavprissegmentet, noe et utall sammenliknende tester har bekreftet.

Koss og Skullcandy

I Norge er det Tura Scandinavia som distribuerer Koss Porta Pro. Jo Petter Kjeldset i Tura har vært med siden oppturen startet sent på 90-tallet, og det er han som har gitt oss salgstallene vi refererer til. Nylig kjøpte Tura Scandinavia også opp No Border, som har hatt agenturet på Skullcandy-produktene i Norge. I Sverige har de hatt dette agenturet lenge.

Skullcandy har en helt annerledes profil enn Koss. Markedsføringen er mer event-basert, og Skullcandy har høy status i surfe-, skate- og snowboard-miljøene. Vi hadde vel knapt ventet at vi noen gang skulle få se Skullcandy-evangelistene fra No Border med hodesett fra Koss.

Ulike målgrupper

Så er det også en litt brydd Harald Kristiansen (kom til Tura fra No Border) som lar seg avbilde med jubileumsutgaven av Koss Porta Pro på hodet. – Da vi jobbet med Skullcandy misunte vi Koss som kunne selge titusener av den samme modellen år etter år. Nå selger vi både Skullcandy og Koss, og det går helt greit. Produktene retter seg mot ulike målgrupper, sier Kristiansen.

Om Koss Porta Pro vil holde seg uendret i 25 år til får tiden vise. Koss utvikler stadig nye produkter, og flere av dem skal vi komme tilbake til. Men enn så lenge er det ikke kommet noen naturlig arvtaker til Porta Pro.

En liten endring har vi likevel merket oss. Mens selve klokken tidligere var blå, så finnes den nå også i grønt, rødt og gult.

Visste du at:

• Koss Porta Pro har en fan-gruppe på Facebook (314 medlemmer da vi sjekket i dag).
• Koss Porta Pro har også en ”hat”-gruppe på Facebook. (Da vi sjekket i dag hadde den 28 medlemer, snaut halvparten fra Norge)
• Eros Ramazzotti har kjøpt Porta Pro hos en norsk forhandler…
• Koss gir livstidsgaranti på Porta Pro. Så lenge produktet behandles på en god måte tilbyr Koss gratis reparasjon ved selskapets servicepartner, DI Bedriftsservice i Asker. DI håndterer livstidsgaranti for Koss-kunder over hele Norge. DI er en vernet bedrift som sysselsetter yrkeshemmede med en restarbeidsevne i Asker og Bærum kommune. Såfremt kjøpsbevis fra en av Turas forhandlere fremlegges er garantien gyldig. det er gjenbruk på fungerende deler, som elementer og bøyler. De eneste delene som ikke brukes igjen er øreputer og kabel. I løpet av et år repareres det ca. 7 500 Porta Pro her og mer enn 10 000 hodetelefoner totalt.
Kilder:
Tura Scandinavia: Jo Petter Kjeldset
Wikipedia: Koss Porta Pro
Nation’s Business: Life after near-death – Koss Corp near bankruptcy (august 1990)

Mer om
annonse