Tek.no

Nyhet

Seagate kjøper Samsung

Selger harddisk-virksomheten og innleder et dypt samarbeid.

19 Apr 2011 15:00

Selv om de er den tredje største aktøren på markedet, har Samsungs harddisk-virksomhet nå blitt solgt til Seagate. Wall Street Journal satte i gang ryktene forrige uke, men nå har den offisielle meldingen kommet.

Det er bare en måned siden vi så et stort skifte på dette markedet. Western Digital kjøpte opp Hitachi, og fikk da en markedsandel på nesten 50 % og ble dermed klar markedsleder. Igjen står Samsung og Seagate som de to eneste store aktørene på harddiskmarkedet, etterfulgt av Toshiba.

Tapte penger

De tidligere ryktene skulle ha det til at Samsung ønsket å bli kvitt harddisk-virksomheten. Grunnen skal ganske enkelt være at Samsung tapte penger på virksomheten. På det tidspunktet lød prislappen på 1,5 milliarder dollar, men Samsung skulle være villig til å godta et tilbud på 1 milliard dollar.

I den offisielle pressemeldingen kommer det frem at kjøpssummen endte på 1,375 milliarder dollar. Halve summen betales kontakt, og resten i aksjer. Dette betyr at Samsung nå vil sitte på 9,6 % av aksjene i Seagate.

Med Samsung i stallen kan Seagate nå konkurrere hardt mot, og kanskje ta tilbake posisjonen som markedsleder ovenfor Western Digital.

Oppkjøpet betyr at Samsung og Seagate vil samarbeide tett. Samsung, som er en av de største tilbyderen av NAND for SSD-er vil dele dette med Seagate, og Seagate vil dele deres hybrid-teknologi. Videre er det Seagate som nå skal levere harddisker til Samsungs maskiner.

– De fleste velger mekaniske disker til lagring

Harddisker har fått kraftige priskutt det siste året, og møter konkurranse fra SSD-produsentene på flere kanter. Det er tidligere rapportert at mobile løsninger, slik som nettbrett, tar over deler av PC-markedet. Slike enheter benytter flash-minne, og ikke tradisjonelle harddisker.

Vi tok kontakt med nettbutikken Komplett.no, en av de største nettbutikkene i Norge, for å høre om de hadde sett noen effekter på salget av harddisker ovenfor minnebasert lagring. Dag Pettersen, kategorisjef for PC-komponenter, svarer.

– Frem til nå har vi sett liten påvirking på salget av mekaniske disker etter at SSD ble introdusert kan Pettersen fortelle.

– Jeg har en antagelse om at de fleste velger SSD som oppstartsenhet og fremdeles vanlig mekaniske disker som lagringsdisk. Årsaken til dette er helt klart pris samt kapasitet.

– Samtidig åpner nok SSD-enheter opp et helt nytt marked særlig innen bedrifter hvor krav til stor lokal lagring ikke er tilstede. Vi ser helt klart at flere og flere velger å oppgradere eksisterende maskinpark kontra å gå til innkjøp av ny maskinvare avslutter han.

(Kilde: Pressemelding, Wall Street Journal)

Les også
Thecus N4200: Lur lagringsboks
Les også
NAND-brikker blir enda mindre
Les også
OCZ Vertex 3 240 GB: Denne er utrolig rask
Les også
Få raskere PC med RAID
Les også
Samsung sprenger grenser
Les også
3 TB fra Seagate?
annonse

Les også