Hybridkamera for entusiaster

Sonys nye Nex-7 retter opp alle manglene

Sony lanserte i fjor sitt speilløse kamerasystem, Nex. De to modellene som kom da, Nex-3 og Nex-5 fikk kritikk for at grensesnittet var for tungvint for erfarne brukere, da nesten alt var styrt fra skjermen. Samtidig fikk de anerkjennelse for høy bildekvalitet og mye spennende funksjonalitet.

Litt større enn forgjengerne, men langt kraftigere.

Nå har Sony gjort noe med dette, og lansert Nex-7, et speilløst systemkamera (hybridkamera) for entusiastene, som virkelig har gjort spennende ting med grensesnittet (og mye annet).

Den store nyheten er at kameraet er utstyrt med hele tre hjul for å endre på innstillinger. Du kan velge mellom en rekke forskjellige funksjoner på disse hjulene, slik at de fungerer slik du ønsker under ulike omstendigheter. Kjører du for eksempel på manuell eksponering, kan ett hjul stille lukkertid, et annet blenderåpning og det tredje ISO-verdi. Det kan være inntil sju forskjellige sett med funksjoner på hjulene, og du kan velge hvor mange av dem du ønsker tilgjengelig. På den måten kan du lett endre på alt du har behov for på en rask måte. Sony kaller denne løsningen for Trinavi.

Sony har fokusert på hastighet, og hevder lynrask autofokus, markedets korteste utløserforsinkelse og seriebildehastighet på inntil 10 bilder pr. sekund.

Det har kommet en ny adapter for å benytte Alpha-optikk på Nex. Den inneholder et halvgjennomtrengelig speil og autofokussensor (slik du finner i alpha-kameraene), og gir dermed tilsvarende høy autofokushastighet. Du får rett og slett fasedetekteringsfokus på Nex.

En ting vi ikke hadde ventet å finne var en elektronisk søker. Det er velkomment og vi snakker heller ikke om hvilken som helst søker. Det er en OLED-søker med XGA-oppløsning, altså nesten 2,4 millioner punkter. Det er en million mer enn det nest beste vi har sett. Med en responstid på 0,1ms, bør det gjøre søkeren til den beste elektroniske på markedet. Vi fikk ikke prøvd den, men vi prøvde tilsvarende på Alpha A77. Dessverre var det litt for mørkt i rommet til å kunne si noe om kvaliteten.

Nex-7 med Alpha-optikk via ny adapter som gir rask autofokus.

Les også: Endelig en etterfølger til Sony A700

Videofunksjonen er forbedret, og du kan nå ta opp video i Full HD med 25 eller 50 bps progressivt. Hvis ønskelig, har du full manuell kontroll over eksponering og fokus under opptak.

I tillegg til disse avanserte funksjonene har du også morsomme ting som effektfiltre, HDR-funksjon, 2D- og 3D-panorama.

Oppløsningen på kameraet er på hele 24 megapiksler, og det skal være samme bildebrikke som i Alpha A77. Vi synes det er drøyt å putte så mange piksler inn på en så liten brikke, men det bør gi mye detaljer i godt lys. Høyeste ISO-verdi er 16 000, men på ett motivprogram, kan den gå opp til 25 600.

Vippbar skjerm og elektronisk søker.

Skjermen er en vippbar 3-tommers skjerm med oppløsning på 921 000 punkter, altså vesentlig mindre enn søkeren, men nok til det aller meste

Alt i alt ser dette meget spennende ut. Det ser ut som mange av utfordringene man har med slike kameraer er i ferd med å bli overvunnet, og Nex-7 ser ganske så komplett ut.

Nex-7 kommer i butikkene i november. Prisen for huset blir veiledende 9400 kroner, mens et kit med 18-55mm koster 1000 kroner mer.

Sammen med kameraet blir det også lansert nye objektiver. Disse ha vi ikke fått mye informasjon om, men det dreier seg om følgende:  50mm f/1.8, 55-200 f/4.5-5.6, 30mm f/3.5 macro og Carl Zeiss SonnarT* 24mm f/1.8.

Les også: Test av Panasonic G3

Les også
Oppgradert lillebror
Les også
Endelig en etterfølger til Sony A700
annonse