Til hovedinnhold

Torrent-nettstedene tjener over en milliard i året

Hvem sa at det ikke lå penger i piratkopiering?

Shutterstock/ McIek

– Vi tjener ikke penger på siden vår, blir det ofte hevdet av bakmennene for piratnettsider. Helt feil, ifølge en ny rapport utarbeidet av «Digital Citizens Alliance».

Det er nettsiden Torrentfreak som melder om det nye funnet, som tyder på at de store piratsidene kan tjene så mye som 227 millioner dollar, eller over en milliard norske kroner, hvert eneste år. Det er i hovedsak plassering av reklame på nettstedene som gjør at pengene renner inn, og de største kan faktisk håve inn omtrent seks millioner dollar hver seg, ifølge rapporten som er navngitt «Good Money Gone Bad: Digital Thieves and the Hijacking of Online Ad Business»

Forskjellige rettighetsorganisasjoner har lenge hevdet at de omdiskuterte nettsidene genererer store summer som skulle tilfalt dem selv, men dette er første gang en uavhengig organisasjon har forsøkt å tallfeste de nøyaktige inntektene.

The Pirate Bay er ikke med

Rapporten er basert på alle nettsider som har mottatt over 25 nedstengningsordrer via Google iløpet av en viss periode i fjor. Den utelater nettsider som ikke opererer fra amerikansk jord, og med det blant annet den kjente piratbukta.

I rapporten vurderes elementer som sidevisninger og reklameplassering, om det er en torrentside, en strømmenettside eller en en ren direktenedlastingsside, før de totale inntektene estimeres.

Etter at kostnader som serverleie er trukket fra konluderer DCA med at torrentsidene har en skyhøy profittmargin på hele 94,1 prosent.

Finansieres av Amazon og Lego

Overraskende er det også å finne at flere av verdens mest kjente merkevarer, som Amazon, Lego, Dell og McDonalds, er blant de aller hyppigste bidragsyterene. Gjennom reklame fra disse tjener altså piratnettsidene uhorvelig store summer, dog som oftest helt uten av selskapene selv er direkte involvert. Reklame blir nemlig videresolgt gjennom mange ulike kanaler, og det er en stor utfordring å holde kontroll på akkurat hvilke reklamer som vises på et enkelt nettsted.

Selv om selskapene ikke kan klandres direkte mener DCA at reklamene kan være med på å skade seriøse selskapers omdømme, der de vises på lugubre sider sammen med reklame for ulovlige tjenester og nettsteder.

DCA selv er klare på at summen de har kommet opp med er et estimat, men håper rapporten vil bli å regne som en oppvekker for både reklamenettverk og annonsører i fremtiden.

Les også vår appguide:
Disse appene må du ha foran TV-skjermen »

(Kilde: Torrentfreak)

annonse