Dette pakker Varg i Computex-sekken
På verdens største teknomesser må journalistene ha med seg mye.
Rolf B. Wegner, Hardware.no
Nå er det like før Computex braker løs i Taiwans hovedstad Taipei. Denne messen er en av årets absolutt viktigste begivenheter innen teknologi. Hver eneste produsent som betyr noe er tilstede, enten de skal lansere noe nytt og fantastisk eller det bare er for å vise at de fortsatt henger med.
Hardware.no tropper selvfølgelig opp på messegulvet når det hele starter, men vi reiser ikke ned tomhendte. For å klare å både skrive, fotografere, filme og redigere er det ikke så rent lite utstyr som må klemmes ned i sekken, og undertegnede har valgt ut følgende som det aller mest nødvendige til turen.
Bærbar PC
Lenovo ThinkPad W540.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Journalistens absolutt aller viktigste verktøy i dag er den bærbare PC-en. Hjemme i redaksjonen kan den bo i en dockingstasjon, og dermed fungere akkurat som en stasjonær datamaskin, men når man skal ut på tur er det bare et lite klikk som skal til før den velvillig lar seg slepe med.
Min foretrukne skrivemaskin er en
Lenovo ThinkPad W540
, med en Intel i7 4700MQ-prosessor på innsiden. Sammen med et brutalt batteri som stikker godt ut på baksiden lar denne Haswell-prosessoren meg få unna de fleste oppgaver i en fei, uten at jeg plutselig stirrer inn i en svart skjerm.
Den dedikerte grafikkbrikken som slår inn når det trengs alvorlig regnekraft er en Nvidia Quadro K1100M. Den integrerte Intel-grafikken duger i massevis til vanlige kontoroppgaver, men når bilder og video skal bearbeides i en fart hjelper det godt med parallellprosessering i grafikkbrikken.
Mine gode kolleger foretrekker små og nette 13-tommers minimaskiner på tur, men jeg trekker gjerne rundt på litt ekstra vekt når jeg til gjengjeld får både numerisk tastatur og en skjerm med brukbare dimensjoner. Den eneste ulempen ved denne maskinen er at den inneholder en harddisk, ikke en SSD, men det tenker jeg at plutselig kan komme til å endre seg før vi går ombord i flyet lørdag ettermiddag.
- Her finner du beste pris på Lenovo ThinkPad W540 »
Mobiltelefon
Vanntett, støvtett, og forhåpentligvis journalistsikker.Foto: Samsung
Journalistens nest viktigste verktøy er naturlig nok mobiltelefonen. Den lar oss sende filer tilbake til redaksjonen selv når det trådløse nettet på hotellet går ned, den lar oss sjekke e-posten mens vi er på farten, og den minner oss på avtalene vi må rekke – samt hvordan vi kommer oss dit. Og så kan man jo snakke med folk i den også.
Etter å ha sittet med en iPhone 3GS i nærmere fem år, og den begynte å slette kontaktlisten min – muligens ut av ren utmattelse – erkjente jeg for noen måneder siden at den kanskje var moden for utskiftning.
Da falt valget på
Samsung Galaxy S4 Active
, som forhåpentligvis kan vare minst like lenge uten å havarere. Telefonen skal tåle både støv og vann, og for å forsikre meg om at dette var tilfelle lot jeg den tilfeldigvis ploppe rett i vasken innen 20 minutter etter at den kom i hus.
Den testen ble bestått, og telefonen vil dermed forhåpentligvis klare Taipeis luftfuktighet uten å mukke.
- Her finner du beste pris på Samsung Galaxy S4 Active »
Kamera og tilbehør
Canon EOS 70D.Foto: Canon
Akkurat som Rolf
sleper jeg med meg et
Canon EOS 70D
ut i felt. Redaksjonen har tilfeldigvis en hel masse Canon-utstyr i skapene, så da vi for en stund siden skulle gå til innkjøp av nye kamerahus var det et forholdsvis enkelt valg.
Grunnen til at valget falt på nettopp 70D er enkel: Sammenliknet med forgjengerne er videofunksjonen dramatisk forbedret, især hva angår autofokusering mens man tar opp. Da vi for en stund siden
dro ut på tur med Tesla Model S
ble hele filmen i testen tatt opp med disse kameraene.
Objektivet som vil være montert på mesteparten av turen til Computex er en
Sigma 17 - 70 mm f/2.8-4
, som både har en rask autofokus-motor, grei bildestabilisator, og et spenn i brennvidden som lar oss håndtere de fleste situasjoner.
I tillegg pakker jeg ned en litt mer velvoksen sak, nærmere bestemt
Canon 70 - 200 mm f/4 L
. Dette teleobjektivet lar oss komme tettere på hovedpersonene, enten det er et menneske eller en prosessor, når ting skjer på scenen under pressekonferanser. En
monopod fra Benro
med
tilhørende videohode
må også til, så vi ikke ender opp med ristende video når vi er slitne i armene etter en lang dags skriving.
Hvis ikke vaktene på pressekonferansene er for gretne hjelper en monopod også godt til å ta klare avstandsbilder i dunkel belysning, over hodene på de tusener av fremmøtte. En siste liten ting jeg pakker ned er
lyspanelet Kick fra Rift Labs
– en utrolig hendig liten sak som startet sitt liv på Kickstarter, og som byr på overraskende kraftig belysning i en bitteliten, oppladbar formfaktor.
Minnekort, ekstra batterier og ladere til alt ihop er selvfølgelig også med i pakken. Til sist planla jeg å stikke en Canon Speedlite 550EX-blitz ned i sekken, men den viser det seg at min kollega har pakket ned i kofferten sin.
- Finn beste pris på Canon EOS 70D »
- Finn beste pris på Sigma 17 - 70 mm f/2.8-4 »
- Finn beste pris på Canon 70 - 200 mm f/4 L »
- Finn beste pris på Benro A48T monopod »
- Finn beste pris på Benro S2 videohode »
- Finn beste pris på Rift Labs Kick »
Mikrofoner og lydopptaker
Zoon Handy Recorder H4n.Foto: Zoom
Diktafonen har utgått fra våre vanlige oppakninger, men lydopptaker er kjekt å ha likevel. Under intervjusituasjoner er det veldig greit å kunne dokumentere alt som blir sagt, så slipper man å lure på hvordan det nå var med disse megahertzene og kilobitsene det ble snakket om.
På samme vis som Rolf har jeg derfor med meg en
Zoon Handy Recorder H4n
. Denne kommer med to mikrofoner fastmontert og pekende i hver sin retning, perfekt til å erstatte den gamle diktafonen.
I tillegg har den et par lydinnganger som gjør seg strålende for video, siden vi slik kan koble til de trådløse myggmikrofonene våre. Disse er det Sennheiser som har laget, og navnet er
EW 100 G3
. Helt til sist har jeg fått lånt med meg et par støykansellerende øreklokker fra Bose, nærmere bestemt
Bose QuietComfort 15
, slik at de rundt 15 timene flyturen tar hver vei ikke blir helt ulidelige.
- Finn beste pris på Zoon Handy Recorder H4n »
- Finn beste pris på Sennheiser EW 100 G3 »
- Finn beste pris på Bose QuietComfort 15 »
Hele pakkelasset – og en liten hemmelighet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Les også
Bose QuietComfort 25:
Den nye kongen av støydemping
Les også
Dette ser lovende ut fra Bose
Les også
Dette har Rolf med seg i kofferten til Taipei