Tek.no

Nyhet

Googles kunstige intelligens settes på den ultimate prøve i historisk oppgjør

Kampen mellom «DeepMind» og verdens beste Go-spiller sendes direkte på Internett.

Google Deepmind / YouTube-klipp
Eigil Knudsen
9 Mar 2016 13:20

I januar meldte vi at Googles kunstige intelligens «DeepMind» hadde slått europamesteren i det avanserte brettspillet Go, noe som ble regnet som en historisk begivenhet. Dette var likevel bare oppvarmingen.

Som Google skriver på bloggen sin skal DeepMind nemlig nå utfordre en av verdens aller beste Go-spillere i det ultimate oppgjøret mellom menneske og maskin. Den historiske Go-kampen skal avholdes i den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Vises direkte

Kampen skal spilles i fem omganger som vil finne sted fra og med onsdag 9. mars, til og med tirsdag 15. mars. Det interessante denne gangen er at hele kampen skal sendes direkte på DeepMinds egen YouTube-kanal, slik at man kan følge med i sanntid.

Dette er mannen DeepMind skal utfordre, Lee Sedol.
USGo.org

Personen som DeepMind skal bryne seg på heter Lee Sedol, som for øyeblikket er rangert som nummer to i verden i brettspillet.

Go spilles på et kvadratisk rutenett med hvite og sorte brikker og går i korte trekk ut på å plassere brikkene på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, og «omringe» mer territorium enn motstanderen på brettet.

Sammenlignes med Kasparov vs Deep Blue

Spillet har relativt enkle grunnregler, men krever svært mye strategi for å lykkes i, og har langt høyere kompleksitet og antall mulige stillinger enn for eksempel sjakk. Go har således blitt regnet som en svært god test for kunstig intelligens.

Stormatchen omtales av noen, blant andre The Guardian, som en begivenhet på størrelse med den berømte sjakk-turneringen i 1997 mellom daværende verdensmester Garri Kasparov og IBMs «Deep Blue». Sistnevnte gikk seirende ut av den turneringen. Hvem som vinner den historiske Go-kampen gjenstår altså å se.

DeepMind er for øvrig et såkalt «nevralt nettverk» som tidligere blant annet har kjørt algoritmer som kan lære å spille dataspill helt på egen hånd. Algoritmen som brukes til Go heter «AlphaGo», hvis virkemåte kan studeres i et eget forskningsdokument (krever registrering).

Google jobber nå også med en ny betalingsløsning: Den lar deg betale uten engang å ta mobilen ut av lommen »

Les også
Googles kunstige intelligens klarte det ingen trodde skulle skje før i 2026
Les også
Nå kan du enkelt planlegge hele ferien rett fra Googles søkemotor
Les også
Her navigerer Googles kunstige intelligens gjennom labyrinten på egen hånd
Les også
Nå skal Google gjøre mobilene mye mer intelligente
Les også
Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill
Les også
Facebook med store gjennombrudd innen kunstig intelligens
annonse

Les også