Nyhet

Pavilion Wave er HPs nye generasjon hjemme-PC

Her er HPs oppgjør med de store, stygge pc-boksene.

Under den pågående IFA-messen i Berlin har HP avduket Pavillion Wave, en stasjonær pc selskapet selv hevder er en revolusjon for skrivebordsopplevelsen.

Det er sterke ord, men om vi ikke tar HP helt bokstavelig forstår vi absolutt hva de sikter til. Deres nye Wave har nemlig ikke særlig mye til felles med de store og rektangulære plastboksene som har regjert verdens elektronikkvarehus og hjemmekontorer de siste 20 årene.

Blir en del av interiøret

Med Wave satser HP på å tilby et kompakt og funksjonsrikt alternativ til den tradisjonelle hjemmemaskinen som faktisk kan plasseres skrivebordet i stedet for under det. Det heter ikke skrivebordsmaskiner for at de skal stues vekk på gulvet, poengterer HP, og der kan vi ikke nekte for at de har et poeng.

For å gi Wave innpass på skrivepulten, i stuen og på tv-benken, skal HP ha gitt den 85 prosent mindre volum enn tradisjonelle stasjonære maskiner med målene 17.3 x 16.8 x 26.1 cm.

I tillegg er Wave trukket i et tekstil for å gli bedre inn i hjemmemiljøet enn en stor plastboks noen sinne kan håpe på å gjøre.

At HP velger å satse på mer kompakte og plasseringsvennlige maskiner er ikke tilfeldig. Som selskapet har funnet ut får mange av oss stadig mindre areal å boltre oss på, og både hjemme og på arbeidsplassen er det åpne løsninger som gjelder. Da er det viktig at datamaskinen ikke tar opp unødvendig plass, og at så mange funksjoner som mulig er integrert.

Den viktige lyden

Lyd er en egenskap HP har tillagt spesiell verdi i Wave. Kanskje ikke så rart kan du si, den ser jo ut som en høyttaler, men dette er nok bare et heldig sammentreff.

Både høyttaler og mikrofon er uansett integrert, men ikke på et hvilket som helst vis. Sentralt plassert, i toppen av den sylinderformede maskinen, sitter nemlig et element som ifølge selskapet henter tre ganger så mange watt som høyttalerne i en bærbar. Kanskje en risikerer at bassen faktisk trykke litt når en skrur opp volumet?

Se hvordan lyden fra høyttalerelementet reflekteres ut i rommet takket være utformingen av toppen på maskinen.

Her har HP jobbet samen med danske B&O, hvis lydteknikkere skal ha bidratt til å optimalisere både plassering av elementet og justering av lydfrekvenser. Lyden fra høyttaleren kastes jevnt ut i rommet takket være hvordan den er plassert i forhold til den parabollignende reflektoren i toppen av maskinen.

Videre har HP hentet inn hjelp fra både Intel og og B&O for å plassere og kallibrere mikrofonen, som også er integrert. Microsofts taleassistent, Cortana, har ikke kommet til Norge ennå, og selv i engelskspråklige land har vel ikke fenomentet hvor du skal prate til datamaskinen akkurat tatt av. HP håper på at bruken av stemmestyring vil øke om de legger bedre til rette for at du kan snakke og lytte til Cortana uten å måtte anstrenge deg og heve stemmen når du prater til henne for å bli forstått.

Designet rundt kjøleløsningen

Slik ser Pavilion Wave ut på innsiden.

En ting er den ønskede lyden, en helt annen ting er støyen som av og til følger med kompakte maskiner. For å unngå at det trange kabinettet skal føre til overopphetede komponenter har HP derfor jobbet tett sammen med Intel både for å utstyre maskinen med prosessorer som passer formfaktoren og for å utforme selve kjølesystemet. Løsningen ble et såkalt «Thermal Mechanical Design», hvor komponentene er plassert med tanke på best mulig kjøling, og kjølesystemet altså ikke bare ble stuet inn der det ble plass etter at komponentene var tegnet inn. Vi kjenner igjen kjøleløsningen fra både Apples Mac Pro og MSIs Vortex, hvor altså kald luft suges inn fra under maskinen og strømmer mot toppen langs komponentenes kjølefinner og kobberrør. Denne tilnærmingen skal ifølge HP sørge for at Pavilion Wave ikke støyer mer enn en typisk bærbar maskin.

Starter på 7000 kroner

HPs Pavilion-serie med hjemmemaskiner har tradisjonellt vært noe alle har hatt råd til å plukke opp. Dette endrer seg ikke i særlig grad nå, selv om Wave ikke kan regnes blant de aller rimeligste maskinene du kan skaffe deg. Det er likevel tydelig at HP ønsker å sende den nye kompakte og plasseringsvennlige Wave til så mange husstander som mulig. Prisen starter nemlig på 7000 kroner og oppover, noe som bør være overkommelig for de fleste som jakter etter noe smått og godt.

Den rimeligste utgaven kommer med en Intel Core i3 6100T-prosessor, 8 GB DDR4-minne og en 1 TB harddisk.

Om du legger et par tusenlapper til på bordet rykker du opp til den hakket kraftigere konfigurasjonensom byr på en kraftigere i5-prosessor, dobbelt så mye minne og en ekstra flashlagringsenhet på 128 GB.

Wave kommer i tre standardkonfigurasjoner.

Toppmodellen, som har en anbefalt utsalgspris på 700 dollar, leveres med dedikert grafikk i form av AMDs R9 M470. Det er altså denne maskinen du bør gå for om du vil kjøre noen enkle spill, ettersom UMA-grafikken i de to rimeligere konfigurasjonene neppe duger til annet enn Minecraft på laveste innstilling. Her mister du imidlertid SSD-enheten, noe som kanskje skyldes at grafikkortet stjeler plassen dens? Vi tipper denne «underholdningsmodellen» vil selges for omtrent 9 500 kroner basert på dollarprisen og veiledene norske priser for innstegsmodellen.

Av tilkoblingsporter finner du en USB 3.1 Type-C-port for fremtidens tilbehør, tre USB 3.0-porter, skjermutganger i form av både en HDMI og en DisplayPort, samt en minnekortleser og utgang for hodetelefoner. Gigabit-nettverk er også på plass. Med unntak av en USB 3.0-port og hodetelefonutgangen er alle portene installert på maskinens bakside. Uansett konfigurasjon skal Wave kunne drive en enkel 4K-monitor, eller opptil to QHD-monitorer.

HP forteller at Pavilion Wave kan ventes hit til landet i løpet av september, da med nevnte startpris på 7000 kroner for basiskonfigurasjonen.

Se alle sakene våre fra IFA 2016 her »

Les også
HP har lansert en bitteliten PC med superkrefter
Les også
Med disse nyhetene går HP rett i strupen på Apples bestselgere
Les også
Samsungs nye PC er litt av et skue
Les også
HP sender dette slagskipet inn i krigen om entusiastene
Les også
HP Spectre 13: Spectre 13 er den nye kongen i premiumsegmentet
Les også
Vi fikk se på 20 nye produkter fra HP - Her er høydepunktene
Les også
HP har «gjenoppfunnet» datamaskinen – og gir den et helt nytt operativsystem
annonse