Til hovedinnhold

Apple får ikke lage 3D-kart for Oslo

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) stoppet Apples planer.

Apple har slitt med å lage en karttjeneste som er like bra som Google Maps, etter at de valgte å satse på sin egen løsning. I større byer verden over har derimot Apple laget 3D-kart, basert på flyfotografier, og dette er en funksjon som er med på å løfte kvaliteten på Apples kart til iPhone og iPad.

I Oslo har imildertid Nasjonal Sikkerhetsmyndighet satt en stopper for Apples, og nekter dem å ta detaljerte flyfotoer over hovedstaden, melder Osloby.no (Aftenposten).

– Vi ønsker ikke at det skal gjøres fotoopptak med så høy presisjonsgrad at det kan utnyttes til å kartlegge områder som har behov for spesiell skjerming. Fotoopptak med denne detaljeringsgraden kan gi kunnskap om sikringstiltak som ikke er ønskelig at blir tilgjengelig, sier fungerende avdelingsdirektør Øyvind Mandt i NSM til Aftenposten.

Ordfører Stang støtter Apple

3D-kart fra Apple over San Francisco får du, men ikke for Oslo,.Foto: Apple

Avisen melder også at USAs ambassade i Oslo har engasjert seg i saken, ettersom de ser det som deres oppgave å "fremme amerikanske næringsinteresser i utlandet".

Også ordføreren i Oslo, Fabian Stang (H), har kastet seg inn i debatten. I et brev til forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) ber han om at myndighetene tar en ny vurdering av saken. Ifølge Stang er appene "spennende", samt at disse vil komme både norske og utenlandske Oslo-turister til gode. Ordføreren påpeker også at samtlige vestlige hovedstader har gitt Apple tillatelse til å ta flyfotografier til 3D-kartene sine.

NSM erkjenner at moderne teknologi byr på visse utfordringer i henhold til loven om forsvarshemmeligheter. Ifølge Mandt har de derfor håndtert denne loven litt mer "dynamisk" den siste tiden.

Osloby.no opplyser for øvrig at etterettningstjenestens hovedkontor i Stockholm er sladdet, men at det samme ikke gjelder for København. I USA er verken Washington D.C., forsvarsdepartementet i Arlington eller CIAs hovedkvarter inkludert i Apples 3D-kart.

Les guiden: Stortingsvalget er enkelt med mobilen

Hva synes du: bør Apple og andre kommersielle aktører få lov til å bruke flyfotografier av norske byer til å lage bedre apper og tjenester? Kommenter i forumet!

(Kilder: Osloby.no)

Les også
Google tapte kampen om iPhone-kartene
Les også
Google Maps til iPhone kan lastes ned nå
Les også
Australsk politi advarer mot å bruke Apple-kart
Les også
Apples kart-sjef må finne ny sti
Les også
iPhone-oppgradering gir deg dårligere kart
annonse