Piratkopieringen over nett er mindre enn du tror
Det meste av illegal musikk spres med gammeldagse metoder.
I en presentasjon som skal være lekket fra det amerikanske platebransjeorganet RIAA, kommer det frem at det meste av musikk som spres ulovlig i USA skjer "offline" – det vil si utenfor Internett. I 2011 ble 70 prosent av slik "ulovlig" musikk spredd av hva som nesten er gammeldagse metoder: brenne, rippe og kopiere direkte fra andre.
Videre er det slik at piratkopiering over nett i hovedsak skjer over peer-to-peer-nettverk. Deling via forskjellige nettlagre, som DropBox, RapidShare og lignende tjenester, står kun for en liten del av spredningen.
Mest ikke-betalt musikk
Tallene, som kommer fra en ikke offentliggjort studie som skal være gjort av det amerikanske markedsanalysebyrået NPD Group, forteller videre at brorparten av all musikk i USA ikke er betalt for. Så mye som 65 prosent av distribusjonen skal være illegal, og som nevnt er det direkte kopiering fra andre som pekes ut som favorittmetoden.
Da gjenstår det kun 35 prosent som kan gi penger i kassa til platebransjen og artistene, noe vi tenker RIAA ikke er spesielt fornøyd med. Men det er også verd å merke seg at betalte nedlastinger i 2011 stilte likt med ulovlige nedlastinger, noe som er en stigende trend fra 2010-tallene.
I 2011 overgikk også betalte nedlastinger salget av fysiske CD-er.
At lysbildet over er merket som konfidensiell kan bety at RIAA ikke er interessert i at disse tallene kommer ut. De senere årene har det jo vært stort fokus på ulovlig spredning av musikk på nettet, og dette har vært blant brekkjernene som har blitt flittig brukt til å forsøke få på plass lover som SOPA og PIPA. Men som vi altså kan se, burde kanskje RIAA heller hatt større fokus på den ulovlige spredningen utenfor Internett.
- Les også: Plateorganisasjon stjal musikk til antipirat-reklame »
- Les også: Ny antipirat-lov halverte filmnedlastingene »
Kilde: TorrentFreak