Til hovedinnhold
NyhetSuperabonnement

Telia vs Telenor: Hva bør du velge hvis du trenger mye data?

Og kan lavprisaktøren Komplett konkurrere med de store?

Montasje, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Hver måned kårer vi månedens beste mobilabonnementer her på Tek.no, og normalt når verken Telia eller Telenor opp i noen av de fire kategoriene vi kårer vinnere i.

Brukere i kommentarfeltet har imidlertid påpekt at det i praksis kun er Telia og Telenor som er aktuelle for de virkelige superbrukerne der ute, ettersom det er de eneste som tilbyr abonnement med minst 40 GB inkludert. Derfor skal vi nå se på hva de to gigantene kan tilby for deg som virkelig bruker mobilen mye.

Vi har satt opp et scenario som kanskje ikke er hundre prosent realistisk, men som vi likevel mener gir et godt bilde av hva de to operatørene krever deg for. Vi har også valgt å ta med Komplett Mobil, som stakk av med seieren i tre av fire kategorier i kåringen for august.

Som mobilabonnementstjenesten vår viser er det ikke mange konkurrenter til Telia og Telenor om du vil ha et abonnement med så mye som 40 GB inkludert.
Skjermdump

Slik er bruken til eksempelbrukeren vår:

  • Dataforbruk på 40 GB data i måneden
  • Befinner seg i USA med jevne mellomrom
  • Ringer en del både til USA og til Sverige
  • Trenger både data- og tvilling-SIM

Abonnement og datapakke(-r)

40 GB-abonnementene til Telia og Telenor koster begge 699 kroner i måneden. For tiden har Telenor også en kampanje hvor du får dobbel data i inneværende måned og de to neste.

Begge opererer også med tilnærmet de samme prisene på ekstra datapakker:

  • 1 GB for 99 kroner
  • 3 GB for 199 kroner hos Telenor, 5 GB hos Telia
  • 10 GB for 299 kroner

Altså er det tilnærmet dødt løp så langt, selv om det skal nevnes at Telenor er alene om å tilby et enda større abonnement enn dette, Frihet 60 GB til 799,-.

Komplett krever 559 kroner i måneden for deres 30 GB-abonnement MegaFlex, men de største datapakkene de tilbyr er 5 GB for 249 kroner. Det blir dermed dyrt om du bruker 40 GB i måneden, og allerede her er det tydelig at det blir vanskelig for Komplett Mobil å nå opp.

Alle tilbyr for øvrig data rollover.

Subsidiering av ny telefon

Telia tilbyr en ganske solid rabatt om du binder deg til deres heftigste abonnement i 12 måneder.
Skjermdump

Om du skal ha ny telefon har det tradisjonelt også vært mye å hente i subsidiering om du samtidig binder deg for 12 måneder på et såpass kostbart abonnement som dette. Telenor har kuttet ut dette og tilbyr nå kun abonnement uten binding, og dermed også subsidier.

Telia gir solide 2900 kroner i rabatt på en iPhone 7 32 GB om du binder deg til Smart Total for 12 måneder, men det er fra en pris som ligger en tusenlapp over hva du kunne fått den for fra andre butikker (4499,- etter rabatt), mens Komplett gir 300 kroner i rabatt uansett hvilket abonnement du velger, og det uten binding (i skrivende stund gir det en pris på 6083 kroner for telefonen).

Her er det åpenbart Telia som har den mest gunstige varianten, men du må altså ta til takke med 12 måneders bindingstid.

Mobilbruk i USA

Vi har definert gjennomsnittsforbruket til denne brukeren til 30 minutter, 20 SMS og 1 GB data i USA i måneden.

Vi ser bort fra startpris for samtaler i sammenlikningen, og har også rundet av til nærmeste krone.

30 minutter20 SMS1000 MB dataSum
Telenor210,-80,-249,-*539,-
Telia240,-120,-199,-**559,-
Komplett75,-50,-990,-1115,-

Vi ser at for USA så er det billigere å ringe og sende SMS med Telenor enn med Telia, men Telia har en billigere datapakke. Den kommer imidlertid med en hake, og det er at den bare er gyldig i sju dager(**), mens Telenors USA-pakker gjelder i 30 dager(*).

Både Telenor og Telia tilbyr relativt gunstige datapakker når du befinner deg i utlandet, som her hos Telenor i USA.

Det kan potensielt være en innvending, men sannsynligvis er det ikke veldig vesentlig. Ellers gjelder 39 kroner dagen for 100 MB data for begge, men Telenors 100 MB-pakker gjelder i 30 dager, Telias kun frem til midnatt inneværende dag.

Komplett er langt billigere enn de to store både for ringing og SMS, i og med at de har priset dem i sone 1, men de har til gjengjeld ingen egne datapakker i USA, og det blir dermed kostbart å surfe, selv om megabyteprisen ikke er verre enn 0,99,-.

Her vil vi nok rangere Telenor hakket foran Telia. De er billigere for samtaler og SMS, og har i tillegg gunstigere varighet på datapakkene sine. Om du ofte har et veldig høyt dataforbruk i USA vil imidlertid Telias billigere datapakker kunne være mer gunstig.

Mobilbruk fra Norge til utlandet

Eksempelbrukeren vår ringer en del ut av Norge, både til USA og til Sverige. Å ringe ut av Norge er som kjent ikke omfattet av påbudet om fri roaming i EU, da trafikk fra Norge til utlandet ikke teller som roaming, og fortsatt kan prises separat.

Vi har definert forbruket som 30 minutter og 20 SMS til USA og 30 minutter og 20 SMS til Sverige. Også her ser vi bort fra startpris for samtaler.

30 min til USA20 SMS til USA30 min til Sverige20 SMS til SverigeSum
Telenor75,-40,-9,-40,-164,-
Telia72,-40,-0,-40,-152,-
Komplett90,-40,-90,-40,-260,-

Her er det nærmest dødt løp mellom Telenor og Telia igjen, men Telia inkluderer 1000 minutter til Norden og Baltikum i alle sine vanlige Smart-abonnementer, og derfor kommer de hakket bedre ut. Telenor tilbyr på sin side fri ringing til Norden med tjenesten RingNorden for 9 kroner i måneden.

Komplett er ikke mye dyrere enn de andre, men krever litt mer for ringing ut av Norge, og er derfor igjen dyrest.

Norden-minuttene gjør at Telia vinner såvidt her. Om du ikke ringer til Norden er det nærmest dødt løp.

Data-SIM og tvilling-SIM

En ordentlig powerbruker har selvfølgelig flere enheter på samme abonnement, og vi har derfor sjekket hva operatørene krever for data- og tvilling-SIM.

Data-SIM/mndTvilling/mndTvilling/etableringSum 12 mnd
Telenor29,-37,50,-187,50,-985,50,-
Telia30,-30,-50,-770,-
Komplett39,-36,-170,-1070,-

Her utmerker Telia seg med relativt gunstige betingelser, og spesielt er det etableringsgebyret for tvilling-SIM som er langt lavere enn hva Telenor og Komplett skal ha. Men også månedsavgiften er noe lavere, og i sum blir det et par hundrelapper om vi summerer opp kostnadene første år. Komplett er enda litt dyrere.

Telia vinner her.

Annet

Dekningsmessig er det ikke enorme forskjeller, men da vi gjorde vår store dekningstest tidligere i år hadde Telia over 10 prosentpoeng bedre arealdekning på 4G enn Telenor.

Spesielt i Nord-Norge var det stor forskjell på Telia og Telenor da vi testet dekning tidligere i år. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.

Hoveddelen av denne forskjellen så vi imidlertid i Finnmark, så om du aldri oppholder deg der er det sannsynligvis bedre å se på de stedene du faktisk ofte befinner deg og hvem som leverer best dekning og hastigheter der.

Om du skulle finne på å ringe kundeservice er det i utgangspunktet lite som skiller Telenor og Telia. De femsifrede numrene deres koster henholdsvis 0,80 kr/min og 0,85 kr/min å ringe, men forskjellen er Telia tilbyr en vei rundt dette. Du kan nemlig ringe det vanlige åttesifrede nummeret som vanligvis brukes om du skal ringe kundeservice fra utlandet, og da koster det ingenting ekstra.

Telenor sperrer for dette, og tvinger deg til å ringe det femsifrede nummeret sitt. Dette er selvfølgelig en forskjell som både er mulig å komme rundt og som sannsynligvis ikke alle brukere er klar over, men den er fortsatt der. Det skal sies at det var langt dyrere å ringe de femsifrede kundeservicenumrene tidligere, så det er ikke like ille om du må tilbringe noen minutter på tråden dit lenger.

Komplett har på sin side kun et helt vanlig åttesifret kundeservicenummer, slik Forbrukerombudet har krevd at alle skal ha innen 15. oktober.

De to operatørene inkluderer også litt ulike ting i abonnementene sine. Vi har nevnt Telias 1000 minutter til Norden og Baltikum, og Smart-abonnementene har også såkalt Music Freedom, som lar deg strømme musikk fra Spotify, Tidal og Beat uten å bruke av den inkluderte mobildataen, inkludert.

Telenor tilbyr på sin side skylagringstjenesten «Min Sky».

Disse tingene må du nesten vurdere verdien av selv.

Oppsummering

Vi tar utgangspunkt i hva et abonnement vil koste deg det første året.

AbonnementEventuell datapakkeI USATil USA/SverigeData-/Tvilling-SIMSum
Telenor8388,-0,-6468,-1968,-985,-17809,-
Telia8388,-0,-6708,-1824,-770,-17690,-
Komplett6708,-5976,-13380,-3120,-1070,-30254,-

Telia kommer altså ut seirende på pris i bruksscenariet vi har skissert, men det er veldig tett og nesten ingen forskjell.

Komplett Mobil lider under av at du må ut med såpass mye i datapakker for å få 40 GB i måneden, i tillegg til at de ikke har noen form for kvantumsrabatt eller pakkeløsning lik den Telenor og Telia har i USA. Det gjør at de kommer dårlig ut av et slikt superduperbruker-scenario.

Du får en svært gunstig pris på ny telefon om du godtar bindingstid hos Telia, mens Telenor er mer interessert i å pushe Swap-løsningen sin, som vi i likhet med Telias Svitsj har stilt oss kritiske til tidligere.

Dermed er det nesten helt dødt løp når vi summerer opp, og det kommer gjerne ned til dekning og hvilke priser og tjenester som er viktigst akkurat for deg, og som nevnt hvorvidt du trenger ny telefon eller ei.

Trenger du enda mer data enn dette er det imidlertid bare ett fornuftig valg, og det er Telenors 60 GB-abonnement til 799,-, som attpåtil kan utvides til 100 GB i måneden for 299,- ekstra.

annonse