Netgear og Harman/Kardon har laget en smarthøyttaler som også fungerer som mesh-node

Og vanvittig ny gamingruter.

Både mesh-nettverk og smarthøyttalere har tatt oss med storm det siste året, men hva om man kunne slå ruteren og smarthøyttaleren sammen?

Det er nettopp det Netgear har funnet på, i et samarbeid med lydprodusenten Harman/Kardon.

Produktet har fått navnet Orbi Voice, og er en høyttaler med støtte for stemmeassistenten Amazon Alexa (som riktignok foreløpig ikke er tilgjengelig på norsk), samtidig som den fungerer som en satellitt for Netgears Orbi-mesh-system.

Om du ikke er så kjent med mesh-begrepet betyr det et wifi-system som bruker flere noder eller aksesspunkter til å levere wifi-signal over et mye større område enn de fleste enkeltrutere kan klare på egen hånd – uten at du trenger å bytte mellom ulike nettverksnavn (SSID-er) når du flytter deg rundt.

Orbi Voice kan altså ikke fungere som ruter på egen hånd, men kun forlenge dekningsområdet til det eksisterende Orbi-nettverket.

5 GHz til backhaul

Den karakteristiske LED-ringen på topp er på plass.

Som de fleste andre smarthøyttalere må den ha strømtilkobling for å fungere. Lyden er også av den tradisjonelle typen med elementer i front og bassrefleksport bak, så det er ikke snakk om 360 graders lyd her. Stemmestyringen vil fungere mot blant annet Spotify, Deezer og Pandora.

Orbi Voice har ellers fire mikrofoner, men foreløpig ingen multiromsstøtte eller liknende. Den er en trebåndsruter, som betyr at den har støtte for Netgears løsning med et dedikert 5 GHz-bånd til backhaul-trafikken mellom ruter og meshnode. Har du enheter som trenger kabel kan den også by på to ethernet-porter.

Ifølge Netgear er Orbi Voice – eller RBS40V – en AC2200-ruter som kan utvide nettverket ditt med opptil 185 kvadratmeter. Den er cirka 22 centimeter høy og veier rundt 1,8 kilo.

Vi har foreløpig ikke fått bekreftet fra Netgear om Orbi Voice vil bli tilgjengelig i Norge, men europeisk pris er oppgitt til 330 euro kun for meshhøyttaleren, og 500 euro for en pakke med høyttaleren og en Orbi RBK50-ruter.

Det tilsvarer rundt 3200 og 4860 kroner med dagens kurs.

Høyttaleren minner i utforming mye om Netgears vanlige Orbi-produkter.

Ny, vill gamingruter

Netgear slapp også det de kaller markedets raskeste ruter for gaming, den nye Nighthawk Pro Gaming XR700. Den kan by på støtte for den såkalte 802.11ad-standarden, som bruker 60 GHz-båndet til å sende data i enorme hastigheter. Ulempen er at rekkevidden er kort, og signalene stoppes effektivt av vegger og liknende.

Netgears nye XR700-gamingruter.

Vanlig 5 GHz-nettverk er begrenset til 1733 Mbit/sek, mens den også kan by på opptil 800 Mbit/sek i 2,4 GHz-båndet. Høyst teoretiske hastigheter, selvfølgelig.

XR700 har ellers hele syv gigabit ethernet-porter (en til nettverkstilkoblingen), hvorav to kan settes opp med såkalt link aggregation, hvor de slås sammen til én linje for opptil 2 Gbit/sek overføring. Den har også en 10 gigabit-port og to USB 3.0-porter.

En firekjerneprosessor på 1,7 GHz gir blant annet integrert mediaserver fra Plex, og Netgear hevder selv at ruteren skal kunne gi den beste spill- og streamingopplevelsen en trådløs ruter kan gi. Programvaren er dessuten basert på det såkalte DumaOS.

Billig blir den imidlertid ikke, med en veiledende pris på 5290 kroner. XR700 skal være tilgjengelig i Norge i september.

Les også
Smarthøyttaleren som også er et aksesspunkt kommer til Norge
annonse