Tek.no

Nyhet

Intel vil slippe overklokkbar prosessor for bærbare PC-er

Har en mobil «K»-prosessor på vei.

Vegar Jansen, Tek.no
10 Aug 2015 18:38

Brikkegiganten Intel dro i forrige uke sløret av sin siste prosessorkreasjon med tilnavnet «Skylake». Dette er sjette generasjon Core-prosessorer og består enn så lenge av en beskjeden familie, da kun to prosessorer er lansert i skrivende stund: Core i7-6700K og Core i5-6600K for stasjonære PC-er.

Oversikt over Skylake-baserte Core i7-6700K og det nye brikkesettet. Foto: Intel

Men vi vet jo at det er flere modeller på vei, selvfølgelig også myntet på bærbare datamaskiner. Det som dog er nytt med akkurat den mobile versjonen av Skylake, er at Intel vil slippe en versjon av prosessoren med opplåst multiplikator.

Jepp, vi snakker da om en mobil «K»-prosessor, altså en utgave for bærbare PC-er som enkelt kan overklokkes.

Ikke først

Overklokking av komponenter i bærbare datamaskiner er ikke vanlig, men vi har da sett det før. Eksempler er MSIs minibærbare Wind-modell som kunne klokkes opp litt, og det samme var tilfelle for Alienware M11x som kom senere.

I tillegg vet vi at bærbare med Intels Core M-prosessorer kan settes til å trekke 1,5 watt mer eller mindre fra en standard TDP på 4,5 watt – noe som betyr forskjellig ytelse.

Men prosessorene vi har nevnt her har ikke vært av de sterkeste eller mest strømsultne, også således blir den nye «K»-prosessoren for bærbare PC-er den første myntet på entusiaster.

Skal slippes i løpet av året

Akkurat når vi kan forvente å få tatt en kikk på den første bærbare med en K-merket prosessor vet vi ikke, men Intel selv melder at prosessoren etter planen skal være på markedet «senere i år». For oss virker det da naturlig at bærbarprodusentene sikter seg inn på julesalget, som vanligvis vil si i løpet av november måned.

Intel Core i7-6700K har en TDP på 91 watt. Mobilvarianten vil nok trekke adskillig mindre strøm. Foto: Intel

Med tanke på at vi snakker om overklokking av en litt alvorlig prosessor, snakker vi nok også bærbare med litt «pondus» og plass til gode kjøleløsninger – altså typiske spillbærbare.

Men utenom dette vet vi lite om den kommende prosessoren – et åpent spørsmål er hvor mye kontroll brukeren vil ha over overklokkingen.

Det er ikke utenkelig at bærbarprodusentene vil legge inn visse sperrer eller begrense klokkingen til fastsatte trinn for å unngå for mye trøbbel med varmegang og laber stabilitet. På bærbare PC-er er du jo typisk nok låst til én kjøler, mens man på stasjonære modeller kan bytte mellom flere typer og størrelser.

Forhåpentligvis vet vi mer allerede neste uke, når IDF (Intel Developer Forum) går av stabelen i San Francisco.

Det skjer mer spennende rundt mobile prosessorer:
Intels Xeon-prosessorer kommer til bærbare PC-er >>>

(Kilde: Ars Technica)

Les også
Nå får du nye Skylake-prosessorer i gaming-laptopen
Les også
Intels Xeon-prosessorer kommer til bærbare PC-er
Les også
Intel har lansert «Skylake»
Les også
– Den mest allsidige bærbar-prosessoren noensinne
Les også
Kan en klatt gi oss en kjøligere prosessor?
Les også
AMDs nye Zen-arkitektur skal være 40 prosent raskere
Les også
Moores lov holder litt til
annonse

Les også