Nyhet

Motorola solgt til Lenovo

Betalte bare en fjerdedel av det Google betalte for to år siden.

For to år siden kjøpte Google opp mobilprodusenten Motorola for 12,5 milliarder dollar – rundt 77 milliarder kroner. I dag ble det klart at den amerikanske søkemotorgiganten selger Motorola til den kinesiske PC- og mobilprodusenten Lenovo for en fjerdedel av prisen, 2,91 milliarder dollar – eller rundt 18,5 milliarder kroner. Det skriver Wall Street Journal.

Inngangsport til USA

Motorola har slitt med å konkurrere mot produsenter som Apple og Samsung, og ifølge IDC-tall falt den globale markedsandelen fra 2,3 til 1 prosent i fjor. Men for Lenovo kan oppkjøpet være en inngangsport til det viktige markedet i USA, hvor Motorola er det tredje største mobilmerket.

– Motorola-varemerket er sterkt i Nord-Amerika og i Latin-Amerika, så vi vil helt klart utnytte denne styrken for å bygge opp vår virksomhet, sa Lenovo-sjef Yang Yuanqing i en telefonkonferanse som Bloomberg deltok i.

Google beholder patentene

En av grunnene til at Google kjøpte opp Motorola, var for å få tilgang til Motorolas mange patenter innenfor mobilteknologi. Selv om Lenovo nå kjøper Motorola fra Google, beholder Google flesteparten av patentene, skriver Motorola i en pressemelding.

Lenovo vil imidlertid motta en lisens for å kunne bruke mange av patentene.

– Vi har ekspertisen som skal til for å gjøre Motorola til en av de største aktørene i Android-verdenen. De har mye erfaring med maskinvare, og de driver globalt. I tillegg har Lenovo tenkt å beholde Motorolas merkevareidentitet, slik vi gjorde da vi kjøpte opp ThinkPad fra IBM i 2005, sier Yang.

Ville kjøpe også i 2012

Da Google kjøpte Motorola i 2012 var Lenovo blant kandidatene som ønsket å kjøpe dem opp – men da var det Google som trakk det lengste strået. Googles toppsjef Eric Schmidt ringte imidlertid Lenovos Yang Quanqing i november i fjor og spurte om han fortsatt var interessert i å kjøpe Motorola – noe Yang sa ja til, skriver Wall Street Journal.

Lenovo har tidligere vurdert andre oppkjøp også, og var tidligere blant kandidatene til å kjøpe opp BlackBerry, før BlackBerry nylig bestemte seg for å ikke selge virksomheten likevel.

Ifølge Yang venter Lenovo å selge rundt 100 millioner mobiltelefoner året etter at Motorola-avtalen er klar. Selskapet har tidligere sagt at de har store planer også i Europa, og Mobilen.no har tidligere fått bekreftet at Lenovo venter å være på plass i Norge med mobiltelefoner i løpet av 2014. Selskapet leverer allerede Android-baserte nettbrett i Norge.

For øvrig kjøpte Lenovo forrige uke opp IBMs x86-serveravdeling, noe du kan lese mer om hos vårt søsternettsted Hardware.no.

Aksjekursen til Lenovo falt med 8,2 prosent etter at nyheten ble kjent, mens Google-aksjen steg med 2,6 prosent.

Les også: – Apple taper smartmobilkrigen

Les også
Apple og Google slutter patentfred
Les også
Google vil selge Project Ara fra januar neste år
Les også
Slik skal Google bruke Motorola-pengene
Les også
Pengene renner ut av Motorola
Les også
Apple taper smartmobil-krigen
Les også
Apple får endelig tilgang på det kinesiske markedet
Les også
Lenovo åpner gigantanlegg i Kina
annonse