Sammenrullbare TV-er kan komme om to til tre år

En smakebit er antagelig bare få måneder unna.

Sør-Korea/Tek.no: LG jobber videre med sin OLED-teknologi, og en av mulighetene denne teknologien byr på er at du skal kunne rulle skjermen ut på for eksempel veggen når du skal se TV. Og disse skjermene viser seg nå å ikke være så langt unna butikkhyllene som du kanskje skulle tro.

– Teknologien i seg selv er utviklet, men enn så lenge er det en del utfordringer som må løses. Likevel tror jeg at du allerede om 2 -3 år vil kunne kjøpe rulle-TV, forteller Kangheui Cha, designsjef for hjemmeunderholdning i LG.

Samtidig hinter han om at vi allerede januar neste år vil få nærmere innsikt i hvordan disse rulle-TV-ene vil bli – noe selskapet også ved en tidligere anledninger har hintet om.

Kangheui Cha er designsjef for hjemmeunderholdning hos LG. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Flere utfordringer før alt er klart

En av de store styrkene til OLED-teknologien er at diodene selv avgir lys, ergo er den ikke avhengig av en egen bakbelysning slik LCD er. Det betyr at du i teorien kan lage en syltynn skjerm, som samtidig kan formes og bøyes.

Ifølge Cha vil TV-er du kan rulle sammen være en gylden mulighet til å tenke nytt når det kommer til design i hjemmet, men at teknologien neppe blir å finne i butikkene før om noen år på grunn av noen utfordringer.

– Vi jobber fortløpende med denne teknologien. Den tekniske delen av en rulle-TV er allerede løst, men fortsatt er det en del ting vi må jobbe videre med. Blant annet må vi se nærmere på hvor tynn skjermen kan lages og fortsatt tåle flere år med bruk, forklarer Cha.

I dag kjøper vi stadig større skjermer, og det er slettes ikke uvanlig at du forlater butikken med en TV som er større enn 55 tommer.

– En av ulempene med dagens vanlige TV-er er at de kun er en stor, sort overflate når de ikke er på. Med en rulle-TV får du nye muligheter til å endre på dette. Du kan for eksempel få skjermen rullet ned fra taket på soverommet når du vil se TV, og gjemme den helt når du ikke ser på, påpeker Cha.

Får vi se teknologien i allerede i januar?

I starten av januar åpner dørene til årets CES-messe fra Las Vegas, og om vi leser Cha mellom linjene vil vi antagelig få en smakebit av hvordan disse rulle-TV-ene vil fungere i praksis når messen er i gang.

– Jeg kan ikke si noe mer konkret om når vi kommer til å lansere rulle-TV-er, men allerede til nest år kan det hende dere får se, forklarer Cha.

Ikke bare i stuen din

OLED-teknologien er fortsatt en ung teknologi, og mulighetene behøver ikke nødvendigvis kun dreie seg om TV-er og stuen din. Den kan nemlig brukes til andre arenaer også.

– Interiøret i biler er også i stor endring. Nå har jo fokuset på skjermer i biler blitt det nye store, og for eksempel OLED gir jo store friheter til å lage løsninger og er et spennende område vi jobber med, poengterer Cha.

I rommet der Cha har sin presentasjon er også belysningen tilsynelatende en OLED-løsning, noe han også bekrefter er et område selskapet jobber med. Også her er bilindustrien en arena som kan ta i bruk teknologien.

– Vi jobber med OLED som en alternativ lyskilde. For eksempel kan denne teknologien brukes til å lage lyset til biler. Jeg tror LG vil være markedsledende når det kommer til denne type teknologi, avslutter Cha.

LG annonserte tidligere i år at OLED er en av selskapets store satsingsområder i fremtiden:
Så mye penger har koreanerne tenkt å spytte inn i teknologien »

Reise og opphold til Sør-Korea er dekket av LG.

Les også
Slik gikk det da vi så OLED-skjermen rulles sammen
Les også
Snart skal LG endelig vise frem OLED-skjermen du kan rulle sammen
Les også
Her er nyhetene vi venter på fra CES
Les også
- Snart kan iPhone få OLED-skjermer
Les også
Rull sammen OLED-TV-en
Les også
Nå kommer det endelig flere flate OLED-TV-er med 4K-oppløsning
Les også
LG spytter inn svimlende summer i OLED-teknologi
annonse