Til hovedinnhold

Her er forklaringen på hvordan Volkswagen lurte en hel verden

Benyttet seg av smutthull i testprosedyren.

Volkswagen

Volkswagen-skandalen ruller og går, etter at det ble avslørt at så mye som 11 millioner dieselbiler fra bilprodusenten var utstyrt med en algoritme som jukset på utslippstestene. Utslippene av miljøfarlige stoffer er dermed enormt mye høyere i realiteten enn på papiret, og den tyske bilgiganten risikerer å måtte punge ut opptil 148 milliarder kroner for å bøte på skaden.

Nå avslører nettstedet Jalopnik hvordan Volkswagen kunne utstyre bilene sine med en slik algoritme, og hvorfor ingen oppdaget utslippene før det var for sent.

Benyttet seg av smutthull i testprosedyren

Ifølge nettstedet kommer forklaringen på bakgrunn av papirer fra EPA (US Environmental Protection Agency) til Volkswagen. Der står det svart på hvitt at bilprodusenten benyttet seg av et smutthull i testprosedyren, som tillot en avansert algoritme å strupe utslippene mens testen foregikk.

Slik ser testingen av bilene ut, her demonstrert ved en Dogde Ram. Bildet ble publisert av EPA selv, for å demonstrere hvordan de gjennomførte en slik prosedyre. Foto: EPA

Når en bil skal testes for utslipp, kobles den nemlig på en maskin som lar bakhjulene stå stille, mens forhjulene får løpe fritt (eller omvendt). Smutthullet har oppstått fordi moderne biler har avansert elektronikk som ville motsatt seg slik unaturlig behandling.

Derfor har man måttet utvikle en egen «testmodus» slik at bilene ikke går helt av skaftet under testene. Det var inne i denne testmodusen Volkswagen bygde inn en algoritme som gjorde litt mer enn bare å holde bilen i ro. Den reduserte også utslippene kraftig.

Også diesel-versjonen av ekstremt populære og Norgesvennlige Passat er rammet av skandalen. Foto: Volkswagen

Slik ble altså testresultatene svært gode, mens utslippene under vanlige forhold var enorme. Mest prekært er kanskje utslippet av nitrogenoksid (NOx), som ble målt til opptil 40 ganger mer enn det tillatte nivået utenfor testlaben. Ifølge Jalopnik, som har sett de originale brevene, er hovedspørsmålet midt oppi det hele hvem som faktisk har sørget for at algoritmen kom på plass. Altså: hvilket produksjonsledd har skylden bak dette massive tillitsbruddet?

Dette er ikke første gang Volkswagen har hatt negativ omtale i media:
Mann (21) drept av Volkswagen-robot »

(Kilde: Jalopnik)

annonse