Tek.no

Nyhet

Denne dronen ser ikke verden som deg og meg

Smart programvare lager virtuelle tunneler som dronen kan fly igjennom.

MIT/YouTube
20 Jan 2016 18:00

I tillegg til vanlige kameradroner dukker det også stadig opp mer eksperimentelle konsepter som flytter grensene for hva som er mulig. Nå har forskere ved det kjente teknologiuniversitetet MIT demonstrert noen nye flygende krabater med eksepsjonelle egenskaper.

Det spesielle med de nye dronene er at de er i stand til ekstremt smidige og presise bevegelser, og har en unik evne til å unngå hindringer.

Planlegger ruter

De små maskinene benytter spesialutviklede algoritmer og optiske sensorer som setter dem i stand til å «planlegge» ruter basert på posisjonen til ulike hindringer, og på bakgrunn av dette kan dronene så tilbakelegge ruten kjapt og feilfritt.

Algoritmen setter de hinderfrie regionene sammen til en slags tunnel.
MIT/YouTube

I en demonstrasjonsvideo som er lastet opp på YouTube viser forskerne hvordan teknologien gjør det mulig for dronene å navigere gjennom tette «hinderløyper» på egen hånd, med svært krappe og til dels avanserte bevegelser.

Ifølge forskerne fungerer algoritmen ikke ved å registrere selve hindringene som sådan, men snarere ved å identifisere «tomrommet» mellom dem. Disse tomme regionene kobles så sammen av algoritmen for å lage en «kollisjonsfri» løype.

Kompakte

Selve dronene er også svært kompakte. De måler 92 millimeter, veier kun 34 gram og kjører med en hastighet på cirka én meter i sekundet. I demonstrasjonsvideoen testes imidlertid også en raskere og større drone med vinger som bruker den samme teknologien.

Interessant nok er visst algoritmen som brukes den samme som benyttes av Googles menneskelignende robot «Atlas» til å planlegge skrittene sine forbi hindringer. Teknologien har ifølge forskerne ennå et stykke igjen før den eventuelt kan nå forbrukermarkedet, men det er nok bare et spørsmål om tid.

Mer informasjon finner du hos MIT, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

Her er en annen teknologi som kan gjøre droner mye mer avanserte: Googles «supersyn»-teknologi kan snart få mange flere bruksområder »

(Via TechRadar)

Les også
Her styrer han en drone med håndbevegelser ved hjelp av Apple Watch
Les også
Her svinger dronen unna trærne i 50 kilometer i timen - helt på egen hånd
annonse

Les også