Nyhet

Nå har GeForce GTX Titan fått en kraftig storebror

Flaggskipet Titan Black blir verdens raskeste skjermkort.

Hardware.no (London): I morgen er det nøyaktig ett år siden Nvidia lanserte GeForce GTX Titan. Skjermkortet var Nvidias absolutt aller kraftigste, og hadde både ytelse og pris som lå himmelhøyt over alle sammenliknbare modeller. I vår test av GTX Titan ble vi tatt med storm, og vi kunne ikke annet enn å kalle skjermkortet direkte brutalt; og flere Titaner i SLI var enda råere.

I dag er oppfølgeren klar, og den går under navnet GeForce GTX Titan Black. Vi besøkte Nvidia i London i forbindelse med lanseringen av Maxwell og det første skjermkortet med denne helt nye arkitekturen, og fikk da også vite litt om det nye monsterkortet.

For flere bilder, se bildekarusellen på bunnen av saken.

Titan blir sterkest på nytt

I motsetning til hva noen ryktemakere trodde får GeForce GTX Titan Black det samme sølvfargede skallet som før, men innmaten – og fargen på kjøleribbene – blir annerledes.Foto: Nvidia

Selv om Maxwell-arkitekturen nå er i produksjon er det fortsatt den velprøvde Kepler-teknologien som driver Nvidias aller kraftigste skjermkort, og det er også tilfelle med nye GeForce GTX Titan. Det nye er at den benytter alle mulighetene Kepler byr på.

– Da vi lanserte GeForce GTX Titan var det verdens raskeste GPU, men siden da har vi også sluppet GeForce GTX 780 Ti som var littegrann raskere. GTX 780 Ti kom nemlig ut med en fullverdig Kepler-kjerne, og det hadde ikke Titan. Nå fikser vi det, med GeForce GTX Titan Black, forteller Tom Petersen, Nvidias tekniske markedssjef, til Hardware.no.

Petersen vil ikke si noe om prisen på det nye skjermkortet, men forventer ikke at den vil være særlig forskjellig fra hva GeForce GTX Titan koster. Sjefsteknikeren tenker på det nye skjermkortet som en slags naturlig oppgradering – og er ikke beskjeden når han omtaler ytelsen på kortet.

Få beskjed når det finnes GTX Titan Black på lager med norsk pris »

Både spill og knallhardt arbeid

– Det blir den raskeste modellen i utvalget vårt, og den vil støtte flyttallutregninger med dobbelpresisjon. Så dere vil se noen som vil bruke det til vitenskapelige utregninger, og andre som bruker det til spilling – og det vil være den utvilsomt raskeste GPU-en, mener Peterson.

At den nye GeForce GTX Titan-varianten vil støtte utregninger med dobbelpresisjon – altså langt mer nøyaktig enn hva vanlige skjermkort kan drive med – er godt nytt for alle som driver med CUDA-utvikling. Denne gruppen må også være ganske stor, ettersom det visstnok er flere som kjøper superkortet for slik utvikling enn bare til spill – skjønt de samme utviklerne nok setter pris på spilling også. Ytelsen ved enkeltpresisjonsutregninger er oppgitt til 5,1 TFLOPS, mens ved dobbelpresisjon vil det gi 1,3 TFLOPS.

Når vi ser på spesifikasjonene for det nye superkortet er det dessuten ingen grunn til å tro på at Peterson overdriver når han kaller det Nvidias aller raskeste, med god margin. Sammenliknet med det gamle GeForce GTX Titan er både minnet raskere, kjernefrekvensen høyere, antall TMU-er oppgradert og antall streamprosessorer altså på maks for hva Kepler kan tilby. Sjekk sammenlikningen i tabellen:

Sjekk beste pris og sett opp lagervarsling på GeForce GTX Titan Black i vår Prisguide »

ModellGeForce GTX 780GeForce GTX TitanGeForce GTX Titan BlackGeForce GTX 780 Ti
GrafikkprosessorGK110GK110GK110GK110
Kjernefrekvens863 MHz837 MHz889 MHz875 MHz
Boost-frekvens900 MHz876 MHz980 MHz928 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6008 MHz7000 MHz7000 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR56144 MB GDDR56144 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer2304268828802880
Transistorer7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.
Teksturenheter192224240240
ROP48484848
Maks strømforbruk250 W250 W250 W250 W
Les også
– Dette er Nvidias nye skjermkort
Les også
Her viser Nvidia-toppsjefen frem neste GeForce-prosessor
Les også
Nvidia har lansert et spinnvilt GeForce Titan-skjermkort
Les også
Nå skal GeForce GTX Titan bli enda råere
Les også
Nvidia GeForce GTX 780 Ti: Nå er Nvidia raskest – igjen
Les også
Nvidia GeForce GTX Titan SLI: Tre GTX Titan gir grensesprengende ytelse
Les også
Nvidia GeForce GTX Titan: GeForce GTX Titan er et brutalt skjermkort
annonse