Tek.no

Nyhet

«Ny» Tolkien-historie lanseres i august

Over hundre år etter at den ble skrevet.

Tolkien Library
12 Aug 2015 09:00

Den britiske forfatteren J.R.R. Tolkien la en av de viktigste grunnsteinene for dagens fantasy-sjanger med Hobbiten og Ringenes Herre.

Denne sjangeren preger alt fra film og TV-serier til bøker og dataspill, og derfor er det ikke helt uinteressant at en av Tolkiens tidligste historier nå blir gitt ut for første gang, over 100 år etter at den ble skrevet.

Inspirert av finske Kalevala

The Story of Kullervo er inspirert av det finske heltediktet Kalevala.

Historien følger en foreldreløs gutt ved navn Kullervo, som har «magiske krefter og en tragisk skjebne». Han søker hevn på magikeren Untamo, som drepte faren hans og kidnappet moren.

Ifølge de som har peiling på slikt, er helten fra Silmarillion, Túrin Turambar, delvis basert på Kullervo. Tolkien skrev selv at The Story of Kullervo var kimen til hans forsøk på å skape sine egne legender.

Uten denne historien hadde det med andre ord neppe vært noen Hobbit eller Ringenes Herre, og da hadde nok mye vært annerledes.

Historien ble påbegynt i 1914, mens Tolkien var student ved Universitetet i Oxford.

Den ble imidlertid aldri fullført, og etter at studiene var overstått vervet Tolkien seg for det britiske forsvaret. Han kjempet blant annet i det kjente slaget ved Somme, der nesten én million menneskeliv gikk tapt.

Versjonen som lanseres nå har blitt redigert av Verlyn Flieger. Den inneholder Tolkiens fullstendige utkast, og både kommentarer og relevante artikler skrevet av Flieger. Lanseringen er satt til 27. august i Storbritannia.

At Tolkiens skriverier er populære er det ingen tvil om
Den første Hobbiten-filmen ble nettets mest piratkopierte året den kom »

(Kilde: The Verge)

annonse