Til hovedinnhold

Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er

Gjør Secure Boot obligatorisk.

I forbindelse med en Microsoft-konferanse i Kina har det kommet frem nye opplysninger om det kommende operativsystemet fra programvaregiganten. Windows 10 vil ikke gi brukerne en mulighet til å droppe Secure Boot.

Secure Boot er en funksjon i UEFI som gjør at det bare er mulig å starte såkalte signerte boot-loadere. Hensikten er god som gull. Dette skal beskytte datamaskinen din mot mot virus og ondsinnet programvare som forsøker å snike seg inn før operativsystemet har startet opp.

Med Secure Boot aktivt sjekker UEFI signaturen på alle programmer den blir bedt om å starte, inkludert OS-bootloaderen.

Ikke noe krav om å kunne deaktivere

For å få et klistremerke om at maskinvaren var designet for Windows 8 var det et krav fra Microsoft om Secure Boot. Men i tillegg var det også et krav om at det skulle være mulig å deaktivere denne funksjonaliteten, samt muligheten til å legge til sine egne signaturer og sertifikater. På denne måten kunne alle nyte godt av Secure Boot, dersom de ønsket det.

Når det gjelder Windows 10-maskinvare vil det være et krav om Secure Boot, og maskinvaren må sendes ut på markedet med Secure Boot aktivert. Fra Microsofts side er det ikke noe krav om at dette må kunne deaktiveres, dette er helt og holdent opp til maskinvareprodusenten.

Nå finnes det fungerende Linux-løsninger som benytter frigitte autorisasjonsnøkler fra Microsoft. Men da er du igjen låst til disse, og enkelte har blitt omtalt som litt trøblete.

Vi har tittet litt på nykommeren, og vi liker allerede Windows 10 godt »

(Kilde: Arstechnica)

Les også
Dette er de 10 heteste åpen kildekodeprosjektene nå
Les også
Microsoft tetter Freak-sikkerhetshull
Les også
Ny svakhet kan true både Mac OS X og Windows
Les også
Nå kan du laste ned Windows 10
Les også
Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet
annonse