Tek.no

Nyhet

– Ikke skyld på telefonen for dårlige søvnvaner

Ny studie med oppsiktsvekkende funn.

Niklas Plikk, Teknofil.no
Torstein Norum Bugge
20 Okt 2015 10:45

Det er nærmest blitt et slags kollektivt mantra å si at mobiltelefonen ødelegger nattesøvnen, og at man før smartmobilens inntog sov langt bedre i de tusen hjem.

En ny studie publisert i vitenskapsbladet Current Biology hevder imidlertid at virkeligheten er en helt annen. Studien ble ifølge The Economist utført som et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i California og Universitet i New Mexico, og ledet av henholdsvis Jerome Siegel og Gandhi Yetish.

De to forskerne tok for seg tre forskjellige grupper urfolk, for å undersøke hvordan menneskets søvnvaner var før utviklingen av moderne bysamfunn og teknologi – og også faktisk før jordbruket oppstod.

Vi har forøvrig gitt opp søvnapper:
– Etter 1037 døgn med mobilen i senga orket jeg ikke mer »

Sov mindre og la seg senere

De tre gruppene som ble undersøkt var Hadza-folket i det nordlige Tanzania, spesielle grupper av San-folket i Kalahari-ørkenen i det sørlige Afrika og Tsimané-folket i Bolivia. Alle tre er jeger- og sankersamfunn, og søvnmønsteret deres bestemmes i stor grad ut i fra årstidene og temperaturen.

Premisset for undersøkelsen var påstanden om at moderne mennesker sover mindre og legger seg senere enn det som egentlig er «naturlig» for mennesker – nettopp på grunn av blant annet smarttelefonen. Derfor ble Siegel og Yetish ganske overrasket da de så resultatene fra undersøkelsen.

Jerome Siegel sammen med noen av deltakerne fra San-folket. Foto: University of California
Hadza-folket fra Tanzania var blant urfolkene som deltok i undersøkelsen. Foto: Shutterstock

Det viste seg nemlig at samtlige av de tre urfolkene både la seg senere enn mennesker i moderne samfunn, og dessuten sov i gjennomsnitt knappe 6,5 timer hver natt.

Til sammenligning sover man i moderne samfunn gjennomsnittlig 7,5 timer hver natt. Da de startet studien trodde de dessuten at søvnmønsteret i stor grad ble styrt av mørket, men det viste seg at det som i all hovedsak bestemte leggetiden var temperaturen. Dermed la urfolkene seg i gjennomsnitt 3,3 timer etter at mørket falt på – omtrent som vi gjør i industrielle samfunn også.

Dermed mener de to forskerne at påstanden om at mobiltelefonen gjør at du får mindre søvn er feil, uten at de har noen god forklaring på hvorfor mange da mener at de lider av søvnmangel.

Sier ingenting om kvaliteten på søvnen

Mobilens inntog i menneskenes liv har mindre påvirkning på mengden søvn vi får. Men er søvnen like bra rent kvalitetsmessig? Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det undersøkelsen imidlertid ikke nevner med et ord, er kvaliteten på selve søvnen. Det kan godt tenkes at selv om urfolkene gjennomsnittlig får færre timer søvn enn moderne mennesker, så er kvaliteten på disse timene desto bedre.

Les også: Derfor ødelegger mobilen nattesøvnen »

Begge de to forskerne peker imidlertid på at studien i det minste punkterer myten om at siestaen egentlig er en naturlig del av menneskets søvnmønster, men har blitt undertrykt i moderne samfunn. Neste gang du tar deg en ettermiddagslur er det altså høyst unaturlig oppførsel, som verdens urfolk muligens ville sett på med skeptiske blikk.

Studien bestod for øvrig av totalt 1 165 dager innsamlet materiale fordelt på 94 individer, og dataene ble samlet inn ved hjelp av teknologi festet på deltagerne – høyst sannsynlig armbånd.

Dette er langt fra den eneste undersøkelsen med oppsiktsvekkende resultater:
– Kattevideoer er bra for helsa »

(Kilde: The Economist, Current Biology, Engadget)

Les også
– Etter 1037 døgn med mobilen i senga, orket jeg ikke mer
annonse

Les også